Коли мільярдер Дональд Трамп висунув свою кандидатуру на пост президента США, то багато хто подумав, що це жарт. Звичайно, людиною він завжди був впливовою, але у простих американців він все-таки асоціювався з шоу-бізнесом. Трамп грав самого себе в комедіях, продюсував реслінг і конкурси краси, епатував публіку та всіляко розважався. І раптом почав боротися за крісло глави держави. А коли вже в травні цього Трамп виграв праймеріз і залишився єдиним кандидатом від Республіканської партії, стало зрозуміло, що дивакуватий бізнесмен не жартує. Самі вибори 8 листопада, а сьогодні Дональду Трампу виповнюється 70 років, і для свого віку він вкрай енергійний. Портал "Знай" розповість вам, як бізнесмену вдалося провести успішну передвиборчу кампанію, і що чекає на Україну в разі, якщо Трамп все-таки стане президентом.

Кандидат-забудовник

Батько Дональда Трампа був бізнесменом і торгував нерухомістю. Після закінчення Пенсильванського університету молодий Дональд продовжив батьківську справу, але досягнув куди більшого. Можливо, свою роль у фінансовому успіху зіграло те, що підліткові роки Трамп провів в "Нью-Йоркській військовій академії", де до його енергійності і природного чуття додалося вміння тримати удар.

А ударів по бізнес-імперії Трампа було чимало. Фінансова криза 1989 року і її наслідки, що розтягнулися на десять років, змусили бізнесмена продати кілька своїх великих компаній, піти з поста генерального директора Trump Hotels & Casino Resorts та серйозно задуматися над тим, як бути далі. І Трамп зайнявся тим, що у нього завжди виходило найкраще - будівництвом. До 2007 року було побудовано близько десятка різних готелів і великих бізнес-центрів. Багато інших будівельних компаній укладали з Трампом договори на право використання його імені при будівництві житлових будинків, так як це піднімало їхню ціну.

До речі, першу спробу прорватися в політику Дональд зробив ще в 2000 році, коли балотувався в президенти від мало популярної "Партії реформ США". Встиг перемогти на перших праймеріз, але потім вийшов з передвиборчої гонки, так як зрозумів, що йому не перемогти. Перший млинець вийшов грудкою, але, як з ним це зазвичай і бувало, Дональд Трамп програв тільки для того, щоб повернувся через 15 років.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови
Показати ще

Любитель Муссоліні

Мало хто пам'ятає, але ще в 2004 році Трамп підтримував свого нинішнього опонента Хілларі Клінтон і був більшим лібералом. З тих пір спливло багато води, і вже в 2015 році він постав перед нами як прихильник традиційних цінностей і захисник простих американців. При цьому його колеги по Республіканській партії з самого початку передвиборчої гонки ставилися до Трампа з підозрою. А сам Дональд звинувачував їх у неефективності, популізмі і підіграванні демократам.

Передвиборча кампанія самого Трампа, напевно, запам'ятається як найбільш популістська в історії Сполучених Штатів. Бізнесмен досить точно визначив свою цільову аудиторію. Його виборець - це білий американець середнього або низького достатку, консервативно налаштований, незадоволений присутністю по сусідству мігрантів, мусульман і латиноамериканців, який звинувачує владу в тому, що вона недостатньо підтримує "справжніх громадян". Справжнім громадянином американець вважає, само собою, в першу чергу, себе.

До того такі виборці голосували за республіканців, та їх риторика ніколи не була такою агресивною, як у Трампа. Дональд обіцяв закрити кордони для мусульман, видворити всіх нелегалів і скасувати всі міжнародні договори США, які, на його думку, погіршують фінансове становище простих американців. В результаті Трампа спіймали на тому, що він цитує італійського диктатора Беніто Муссоліні, на що Трамп відповів, що навіть Муссоліні міг говорити правильні речі.

З одного боку, така риторика викликала шквал звинувачень у ксенофобії і расизмі такої сили, що навіть деякі прихильники республіканців готові голосувати за демократів, аби не привести до влади Трампа. Але з іншого - всі прихильники його слів згуртувалися навколо свого кандидата як ніколи.

Чи буде така передвиборча компанія успішною? Подивимося восени. У будь-якому випадку, шансів на президентство у Хілліарі Клінтон і Дональда Трампа приблизно порівну.

Трамп і українське питання

Окремо варто сказати про те, що Трамп в ході своєї кампанії говорив про Україну і наш конфлікт з Росією. Спочатку, мабуть, бажаючи бути максимально не схожим на демократів, які однозначно підтримують Україну, він заявляв, що незадоволений погіршенням відносин між Вашингтоном і Москвою, хоче миритися з Володимиром Путіним. Повністю ставлення Трампа до ситуації розкрилося, коли він сказав, що для звинувачень проросійських бойовиків в катастрофі малазійського "Боїнга-777" в небі над Донбасом немає достатніх підстав. Однак трохи пізніше Трамп заявив, що, не дивлячись на його плани щодо нормалізації відносин з РФ, він вважає, що Україні недостатньо допомагає світова спільнота, а сама Україна заслужила підтримку.

Треба відзначити, що сам Володимир Путін дав високу оцінку Трампу як політику і назвав його абсолютним лідером президентської гонки. Трамп у відповідь заявив, що така оцінка йому дуже лестить. Сенатор-республіканець Джон Маккейн іронічно прокоментував цей обмін люб'язностями: "Це шлюб, укладений на небесах. Не можу цього дочекатися".

Багато експертів вважають, що така суперечлива позиція Трампа по українському питанню продиктована неоднорідністю думок всередині самої Республіканської партії і її електорату. Старі "яструби", такі як Маккейн, для яких холодна війна не закінчилася, а просто вийшла на новий виток, однозначно виступають проти будь-яких загравань з Москвою. При цьому молода поросль республіканців знаходить Путіна не таким вже й поганим главою держави, поважаючи за патріотизм і консервативну позицію з багатьох питань. Трамп, бажаючи дістати якомога більше голосів, просто лавірує між цими двома позиціями. І не виключено, що його слова про підтримку України є не більше ніж передвиборною маніпуляцією.

Цитати

Крім усього іншого, Дональд Трамп відомий як гостра на язик людина, яка регулярно роздає оточуючим життєві поради і ділиться власними спостереженнями. Ми підібрали деякі його фрази про бізнес, політику і життя, які вичерпно характеризують світогляд кандидата в президенти США.

"Тримайтеся скромно, зменшуйте свої чесноти та досягнення. Прибережіть свою жорстокість і вміння бути грізним для тих випадків, коли це дійсно необхідно".

"Щоб досягти успіху, вам потрібно відокремити себе від 98 відсотків населення планети. Ви, безумовно, можете потрапити в ці обрані два відсотки. Розум, працьовитість або ретельно продумані інвестиції тут ні при чому. Існує рецепт, формула успіху, по якій живуть верхні два відсотки і якій ви теж можете слідувати для того, щоб досягти успіху ".

"Ми тільки здаємося собі цивілізованими. Насправді світ жорстокий, а люди безжальні. Вони можуть вам посміхатися, але за посмішками ховається бажання вас прикінчити. Хижаки в джунглях вбивають заради прожитку - і тільки люди вбивають заради забави. Навіть друзі раді нанести удар в спину: їм потрібна ваша робота, ваш будинок, ваші гроші, ваша дружина - і ваша собака, в кінці кінців. Вороги ще гірші! Ви повинні вміти захищатися. Мій девіз: "Наймай кращих - і не довіряй їм ні в чому".

"Я можу встати посеред П'ятої Авеню та стріляти в людей, і я не втрачу прихильників".

"Єдиний спосіб розбагатіти - це реалізм і гранична чесність. Вам потрібно розлучитися зі світом ілюзій, який існує хіба що на сторінках журналів і на екранах телевізорів. Все не так легко, як вас запевняють. Життя - жорстка штука, і люди отримують дуже серйозні травми. Тому, якщо ви хочете виграти, потрібно бути міцним, як кремінь, і готовим до того, щоб працювати ліктями і кулаками ".

"Доти, доки у вас є здатність мислити, мисліть масштабно!"