Вітчизняна судова експертиза поступово стає однією з кращих у Європі. Експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз щороку проводять десятки тисяч дослідів та допомагають розкривати тисячі злочинів: від розстрілу людей на Майдані Незалежності до катастрофи малайзійського "МН-17".

Судова експертиза для більшості пересічних громадян – майже невідома наука. Але це не применшує її важливості в нашому житті. Саме завдяки експертам вдається встановити істину там, де це здається неможливим. Ми з цікавістю дивимось закордонні серіали про різні експертні служби, що лише завдяки шматочку тканини чи частинки ДНК можуть побудувати картину злочину. Але навіть не здогадуємося, що українські спеціалісти не менш кваліфіковані, а іноді й більш професійні за своїх колег з інших країн.

В Київському науково-дослідному інституті судових експертиз працюють фахівці найвищого рівня, у них на озброєнні не лише сучасні технології, а й історичний досвід розвитку науки в Україні. Директор інституту Олександр Рувін зазначає, що йому та його колегам доводиться не лише робити свою справу, а це десятки тисяч судових експертиз, включаючи розслідування резонансних кримінальних справ, а й чимало зусиль спрямовувати на розвиток науки. За ініціативи Олександра Рувіна в Київському НДІСЕ ведеться систематична робота щодо розробки нормативної бази та створення нової сучасної методики проведення експертних досліджень.

Олександр Рувін відзначає, що за роки незалежності нашої держави судово-експертна галузь стала одним із пріоритетних напрямків захисту прав і свобод громадян. "В останнє десятиліття інтерес до експертної діяльності значно зріз не лише в Україні, але і у всіх країнах світу. Перед судовою експертизою постають складні завдання, що вимагають високої кваліфікації та особливих спеціальних знань не тільки на рівні України, але і в світовому аспекті. Виникає необхідність обміну досвідом розвитку міжнародних зв`язків із професійними об'єднаннями інших країн", – розповів Олександр Рувін.

Варто відзначити, що саме на базі КНДІСЕ під керівництвом Олександра Рувіна були проведені експертизи щодо судових розглядів найгучніших справ останніх років.

Популярні новини зараз
Головні новини за 9 травня: неприємні новини для українців та ганьба ухилянтів Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

Наприкінці грудня 2015 року, завдяки спільній роботі Київського НДІ судових експертиз та Експертної служби МВС, були з`ясовані нові деталі у справі затриманого за вбивства на Майдані співробітника "Беркута". Директору КНДІСЕ Олександру Рувіну вдалося організувати роботу своїх підлеглих таким чином, що вони змогли ідентифікувати зброю, з якої стріляв Павло Аброськін, і довели, що один з активістів був поранений його кулею. Такі висновки були зроблені на основі проведеної балістичної експертизи.

У липні 2014 Олександр Рувін та команда фахівців Київського науково-дослідного інституту долучилася до розслідування авіакатастрофи військового літака "ІЛ-76". Літак був збитий терористами "ЛНР" неподалік Луганського аеропорту. На борту в момент катастрофи перебувало 40 військовослужбовців та 9 членів екіпажу – всі люди загинули. Олександр Рувін очолював спеціально створену комісію з питань розслідування катастрофи, її обставин і наслідків. В результаті проведеної роботи експертам, механікам та авіаторам, яких Олександр Рувін зібрав у єдину команду, вдалося довести факт причетності командування операції до факту трагедії.

Вести експертну комісію Олександру Рувіну довелося й під час розгляду іншої трагедії в небі над Донбасом. Катастрофа малайзійського "MH-17" забрала життя 286 людей. Представляти позицію України знову взялися в КНДІІСЕ. В результаті тривалої і клопіткої роботи Олександр Рувін в складі міжнародної комісії беззаперечно довів непричетність українських військових до смерті людей на борту. Більше того, він обґрунтував версії і причини того, чому ця трагедія могла бути вигідною для Москви. За словами Олександра Рувіна, сьогодні з'ясування обставин виходить на фінішну пряму.

Очікується, що незабаром, у другій доповіді Голландської служби безпеки, будуть оприлюднені імена винуватців трагедії.

Значний внесок фахівці Інституту зробили у справі визволення з російського полону льотчиці Надії Савченко. Керівник Інституту Олександр Рувін та завідувач відділом комп'ютерних і телекомунікаційних досліджень Євгеній Тимко взяли справу під свою опіку. На базі Інституту було проведено комплексні фото-, відеотехнічні експертизи. Результати досліджень аргументували в суді непричетність українки до інкримінованих їй звинувачень.

"Фахівці Київського НДІСЕ систематично долучаються до розслідування гучних справ проведення антитерористичної операції на Сході України", – констатує Олександр Рувін. Так, комплексні комісійні, товарознавчі, військово-тактичні та економічні експертизи були проведенні відносно трагедії в Іловайському "котлі" та загибелі українських військовослужбовців в Дебальцево.

Очевидно, що унікальна та висококваліфікована діяльність експертів Київського науково-дослідного інституту, організована Олександром Рувіним міжнародна співпраця фахівців судово-експертної галузі, спрямована на встановлення об'єктивних фактів, що слугують доказами у судових справах та є одним із вагомих чинників прийняття судами справедливих та законних рішень. Набутий досвід Олександра Рувіна під час практичної діяльності в міжнародних спеціалізованих установах судової експертизи відкриває нові можливості КНДІСЕ до співпраці з іноземними партнерами.

Наразі, Олександру Рувіну та керівникам структурних підрозділів Інституту вдалося налагодити співпрацю з такими організаціями, як:

  • Національний центр судових експертиз при Міністерстві юстиції Республіки Молдова;
  • Експертно-криміналістичне головне управління Міністерства внутрішніх справ Грузії;
  • Республіканський центр судової експертизи ім. Х.Сулейманової при Міністерстві юстиції Республіки Узбекистан;
  • Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу (Європейські орієнтири у розбудові державної служби) (TAIEX);
  • Інститут криміналістики Генрі Чань-Ю Лі при Університеті Нью-Хейвена;
  • Центр судової експертизи Литви;
  • Голландський інститут судових експертиз (Nederlands Forensisch Instituut NFI);
  • Рада безпеки Нідерландів (The Dutch Safety Board) та ін.

Яскравим прикладом міжнародної співпраці судово-експертних установ став робочий візит директора КНДІСЕ Олександра Рувіна до Центру судової експертизи Литовської Республіки. Українські фахівці долучились до роботи експертно-кваліфікаційної комісії для проведення атестації колег Литовського відомства за будівельно-технічним напрямком. Керманич Інституту Олександр Рувін вважає, що подібна ініціатива сприяє розвитку науково-методичного забезпечення, удосконаленню вітчизняної системи сертифікації обладнання та інших засобів, а також підвищує ефективність системи підготовки і кваліфікацію українських співробітників державних судово-експертних установ, зокрема – Київського НДІСЕ.

Зараз вітчизняні спеціалісти прагнуть задовольнити всі потреби сучасного суспільства в галузі судової експертизи. Для вдосконалення робочого процесу та з ціллю приведення його у відповідність до міжнародних стандартів, Олександр Рувін активізує діяльність Інституту стосовно вступу до Європейської мережі судово-експертних установ (European Network of Forensic Science Institutes - ENFSI).

Заснована ще 1995 року, організація створює своєрідний майданчик комунікації судових експертів різних країн світу і забезпечує їхній обмін досвідом в роботі з новітніми технологіями. Однією з умов вступу до ENFSI є обов'язкова акредитація за одним з таких стандартів – ISO/IEC 17025:2006. Цей стандарт впроваджено в Україні як національний нормативний документ.

На шляху до міжнародної акредитації установи Олександру Рувіну та колективу Інституту вдалося пройти багато важливих щаблів. Так у 2010 році Інститут отримав акредитацію відповідно до вимог Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" ДП "Укрметртестстандарт" Міністерства економічного розвитку України. Олександр Рувін відзначає, що з того часу кількість проведення вимірювань постійно розширювалася і на сьогоднішній день вона налічує понад 100 показників.

У 2013 році Інститут був акредитований Національним агентством з акредитації України на проведення досліджень наркотичних засобів. "Сьогодні дана сфера компетентності дозволяє проводити на базі КНДІСЕ більше 10 видів експертних досліджень відповідного спрямування", – розповідає Олександр Рувін.

В процесі науково-дослідної роботи Олександр Рувін та колектив Київського НДІСЕ прийшли до висновку, що вдосконалення методичного забезпечення автоматично призведе до сплеску оновлення наукових знань як у загальній теорії судової експертології, так і в конкретних видах судових операцій. Наступним кроком Олександра Рувіна та команди експертів у цій діяльності стане розширення сфери акредитації Київського НДІСЕ та подання заявки на вступ до ENFSI (European Network of Forensic Science Institutes – Європейської мережі судово-експертних установ), яка нараховує понад 50 установ різних країн світу. Членство у цій поважній організації – питання часу.

Можна з упевненістю заявити - Київський науково-дослідний інститут судових експертиз з ініціативністю Олександра Рувіна сміливо виходить на міжнародну арену і долучається до колективу інтернаціональних дослідних мереж. Процеси глобалізації української судової експертизи справляють позитивний вплив на розвиток науки в цілому: спрощують процес зближення різних експертних шкіл, розробляють єдину загальну теорію та методологію судової експертології та форсують євроінтеграцію загалом.