Вже 2016 року чиновникам не вдасться уникнути подачі декларацій або брехати під час її заповнення. Електрона система автоматично повідомить про це прокурорів, а за недостовірні дані чиновнику загрожує два роки позбавлення волі.

"За 20 років незалежності в Україні не посадили жодного чиновника за неподання декларацій, або тих, хто їх неправильно заповнював. Прот, 26 квітня нам таки вдалося проштовхнути через Раду закон, згідно з яким для чиновників запроваджується саме кримінальне покарання за такі дії", - сказав "Знай" президент українського відділення міжнародної організації у боротьбі з корупцією Transparency International Олексій Хмара.

Експерт зауважує, що перше покарання за недостовірне заповнення декларацій в Україні передбачало штраф 425 гривень, згодом його збільшили до 800. Водночасв Сполучених Штатах за неправдиву інформацію в декларації навіть пересічний громадянин може отримати 2-4 роки ув'язнення.

Нагадаємо, що сьогодні Transparency International оприлюднило рейтинг найбагатшіх чиновників, з якого з'ясувалося, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і Генпрокурор Шокін не мають навіть власного авто.

Читайте також: Список найбагатших чиновників очолив очолив голова фіскальної служби

Популярні новини зараз
Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

"Вони можуть їздити на службових авто або на "подарунках друзів". Ми наполягаємо, щоб майно, яким користується державний службовець, також заносили в декларації. Пам'ятаєте, як Юлія Тимошенко свого часу казала, що розкішний будиночок, в якому вона мешкала, їй не належав, а то були "любі мої". Це треба припинити і примусити чиновників вписувати в декларації не лише те, що їм належить, а й те, чим вони користуються", - зазначив Хмара.

Наразі в Україні громадянам досі недоступні декларації чиновників. Експертам доводиться розсилати запити по відомствах, домагатися їх публікації через суди та долучати економістів, щоб порахувати вартість майна.

З 2016 року усі декларації чиновники будуть подавати через Інтернет. Ці дані стануть відкритими у Єдиному державному реєстрі. Зараз в ньому лише 500 декларацій, серед яких експерти знайшли понад 60 звітів із ознаками корупції.

"Відстежувати та розслідувати корупційні ознаки в деклараціях буде Нацагентство з питань запобігання корупції. Проте слідкувати за деклараціями посадовців після подій Революції Гідності має стати звичкою та модою для кожного. І наша місія – запровадити цю моду", - заявила керівник департаменту комунікації Transparency International Україна Ольга Тимченко.

Читайте по темі: "Люди Порошенка хочуть очолити корупцію, а не боротися з нею"