У Росії введуть квоти для українських товарів після набуття чинності угоди про режим вільної торгівлі України та Євросоюзу. Про це повідомив перший заступник міністра економічного розвитку Росії Олексій Лихачов.

Він звернув увагу на те, що квоти введуть на імпорт "групи ризику". Це ті українські товари, які Україна може продавати за демпінговими цінами в Росії. Через це можуть бути збитки у російських виробників.

"Це ідіотизм. По-перше, Росіяни імпортують з України здебільшого продукти харчування, бо в них нічим годувати своїх громадян. Якщо наші продукти входять до їхньої "групи ризику", то тоді невідомо, як вони боротимуться із дефіцитом овочів, фруктів й інших харчів. По-друге, зазвичай квоти вводять, якщо товарів постачається у надлишку. А в нас із Росією товарообіг останнім часом дуже суттєво впав", - каже "Знай" Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

Читайте також У Крим не пустили 3 тонни української свинини

У Міністерстві економічного розвитку Росії повідомили, що Україні нададуть великі квоти, на рівні щорічних поставок. Якщо Україна перевозитиме через кордон з Росією більше, то платитиме мито. Проте, які самі квоти застосовуватимуть до українських виробників, не повідомляють.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Думаю, в цьому рішенні немає нічого спільного з економікою, бо воно не нанесе ні збитків нашим виробникам, ні вивільнить кошти для російської влади. Це чисто політичне рішення. По всьому світові на майно росіян вводять санкції. Ось і вони вирішили відповісти", - каже експерт.

Нагадаємо, за останній рік експорт українських товарів до Росії скоротився на 61,3 відсотки. Здебільшого до сусідньої держави перестали постачати технічне обладнання та виробничу електроніку.