Після обшуку в прокуратурі Київської області були затримані заступник голови слідчого управління Генпрокуратури Володимир Шапакін і заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць. Їх підозрюють у вимаганні хабаря. При проведенні обшуків у них виявили близько $ 400 тисяч готівкою, автомат Калашникова та холодну зброю, багато ювелірних виробів і 39 пакетів з діамантами.

Операцію проводили під керівництвом заступника Генпрокурора Давида Сакварелідзе і голови СБУ Василя Грицака. Затриманим призначили заставу в розмірі 3,2 мільйона гривень, але з СІЗО поки не випустили.

Про політичні наслідки гучних корупційних справ "Знай" розповідає політолог Володимиром Цибулько.

Чому ледь не щодня з'являються такі гучні скандали? Раніше подібні справи вирішувались тихо.

- Сьогодні необхідна реформа прокуратури. Бо якщо влада почала реформу поліції, але не синхронізувала її з реформою прокуратури, в неї нічого не вийде. Ці скандали - інструмент примусу прокуратури до реформ. Прокуратура з 1990-х сформувалась як закрита корпорація, і на реформи не піддавалась. Зараз прокуратура отримала сильний публічний удар. До цього інформація про корупцію просто не виходила на загал.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читайте також: Із будівлі Гепрокуратури вивозять цінні речі – нардеп

Цей удар є відповіддю на суспільний запит?

- Люди традиційно вважають прокуратуру джерелом всієї корупції, разом з судами та міліцією. Політичний клас ситуація влаштовувала, бо продажні владні структури були "кийками" однієї групи впливу проти іншої. І елементом збагачення, звісно. Зараз відбувається приведення прокуратури до європейського формату роботи.

Перше: кількість прокурорських працівників зменшили до 10 тисяч, майже вдвічі. Друге: розпочали створення іншої структури. Думаю, опір прокуратури шалений, тому й довелось витягувати всю брудну білизну на поверхню. Те, що корупціонери особливо не ховались – було відомо. Просто населення ще не усвідомлювало розмір грошей, який там бігає.

Також затримали капітана й майора київського СБУ, котрі отримали 170 тисяч доларів хабаря. Отже, й там намагаються боротися з корупцією?

- Майор і капітан - це нижча ланка. Вони збирають гроші, частину лишають собі, іншу – віддають нагору. Майор і капітан не можуть діяти самостійно, без погодження з вищим керівництвом. Тому це тільки один елемент більшого ланцюга.

Читайте також: Двох офіцерів СБУ спіймали на хабарі у $170 тисяч

Зараз борються з системною корупцією чи лише з конкуруючою групою корупціонерів?

- Думаю, частина силовиків реформи сприймає як хороший шанс витиснути конкурентів. Поки що немає віри в чистий намір реформуватись.

Як можна пояснити мовчання президента?

- Прокуратура - це його конституційна парафія. Думаю, він спостерігає за реакцією суспільства. Порошенко веде себе занадто обережно, а в держави не так багато часу і коштів, щоб відтягнути радикальні реформи. До того ж, сигнали щодо боротьби з корупцією важливі для міжнародних союзників України. На їхню точку зору президент має зважати, бо це доступ до фінансових ринків.

Чи можливе збереження корупційних практик й далі, незважаючи на скандали?

- Суспільство і здоровий глузд вимагають реформ. Політичний клас має бути готовий до того, що наступні політичні реформи проходитимуть за їхній рахунок, а не за рахунок громадян. Якщо змін не буде, потрапимо в політичну пастку. З одного боку, почнеться політична нестабільність, з іншого - люди почнуть масово виїжджати з України. Активна частина суспільства звідси просто тікатиме.