Сьогодні митна служба Росії обмежила ввезення української солі підприємства "Артемсіль". Заборону ввезення пояснюють тим, що українське підприємство фасувало замість харчової солі технічну й це може призвести до отруєння споживачів.

"Наші державні підприємства змушені експортувати в Росію сіль, аби заробляти. Адже більше нікому вона не потрібна. Це не є якимось дефіцитним чи високотехнологічним товаром. Сіллю вже нікого не здивуєш, це ж не 19-те сторіччя", - говорить "Знай" Микола Верницький, директор консалтингової компанії "Проагро".

На думку фахівця, для ефективної торгівлі має бути змінена державна політика щодо держпідприємств.

"У нас дужає багато збиткових підприємств, що як і "Артемсіль", експлуатують старе радянське обладнання, виробляють більше продукції, ніж потрібно для України, а потім бідкаються, що їхньої продукції ніхто не купує. Така ж ситуація із виробництвом цукру. В нас повно цукрових заводів, які виробляють більше цукру, ніж споживає вся Україна. І його надлишок нікуди продавати окрім Росії, бо країни ЄС мають свої аналогічні товари, їм нецікавий імпорт з України", - каже експерт.

Читайте також Росія заборонила українську сіль

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Він вважає, що подібні підприємства потрібно закривати.

"Переобладнувати дорого, сучасне обладнання навряд чи окупиться. А тримати заводи, аби просто були робочі місця – це безглуздо. Будь-яке виробництво має бути прибутковим", - вважає Микола Верицький.

Стосовно експорту в Росію експерт вважає, що, незважаючи на російські обмеження і заборони, вітчизняні товаровиробники не повинні припиняти туди поставок своїх товарів.

"Так, воюємо з росіянами, але гроші не пахнуть. Крім того, на державному рівні проти торгівлі із Росією за останні два роки не ввели жодних санкцій", - каже фахівець.

Нагадаємо, вперше російська влада заборонила ввезення української солі у кінці січня цього року. Після обмежила поставки лише дрібної солі.