Сьогодні українські вугільні підприємства є збитковими, обсяг фінансових втрат щомісяця сягає 250 мільйонів гривень.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, повідомляє Радіо Свобода.

"На даний момент збитки щомісячно всіх 35 шахт складають десь приблизно не менше 250 мільйонів гривень щомісяця. Тому очікувати, що ми зможемо зробити чудо і розвивати шахти без коштів – неможливо", – говорить Демчишин.

Аби збільшити самоокупність шахт, треба збільшити видобуток, а це потребує додаткових капіталовкладень на суму в 1 мільярд гривень, додає міністр. За його словами, "вивести більшість цих перспективних шахт у беззбитковий стан" можна було б протягом трьох-шести місяців, але у Міністерства поки таких грошей немає.

"В країні йде війна, більшість шахт розташовані в зоні проведення антитерористичної операції. Насправді тільки десять шахт знаходяться далеко від зони АТО. Більше того, є шахти, які постійно обстрілюються, в яких вимикається світло. Обстріляли Луганську ТЕС. Відповідно, відключилося постачання електроенергії, 8 шахт були закриті", – наголосив Демчишин.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читайте також: Fitch-рейтинг: Україна залишається на рівні дефолту

За словами міністра, наразі, в умовах дефіциту, найвигідніше завозити вугілля – з ПАР і Польщі, додавши, що постачати вугілля зі Східних регіонів України перешкоджає фактично зруйноване залізничне полотно.

Варто зазначити, сьогодні українським ТЕС не вистачає вугілля, адже більшість шахт знаходиться в зоні бойових дій. У Кабміні зазначили, що до зими треба накопичити 2,5 мільйонів тонн вугілля на складах ТЕС, сьогодні є трохи більше половини.