Все більше українців за останній час стало звертатися в ломбард, щоб взяти позики під заставу коштовностей або техніки. Про це написав фінансовий аналітик ICU Михайло Демків в Twitter.

Згідно інформації, за III квартал 2017 року банки видали 8,6 млрд грн карткових кредитів і ще 7,4 млрд грн - короткострокових (до 1 року). У той час як за той же період ломбарди надали клієнтам позик на 3,9 млрд грн.

Позики під заставу коштовностей або техніки - зрозумілий і звичний продукт для багатьох, але дорогий. Середньозважена ставка - майже 200% річних. Причина - малий розмір кредиту (1,3 тис. грн) і короткий термін погашення (30-40 днів), що обумовлює високі операційні витрати ломбарду.

"Ломбарди рапортують про зростання частки позик, які закриваються за рахунок застави (з 10% до 16%). Якщо раніше були готові видавати позики на суму 80% вартості застави, то зараз - менше половини", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в кінці тижня девальвація гривні посилилася, а ажіотаж на валютному ринку зростає. Бажаючих на цьому заробити вистачає, але у програші - населення і дрібний і середній бізнес.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Крім того, український ПриватБанк виявив нову аферу в Instagram.

Дивіться сюжет про Україну

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.uа", Нацбанк спробував заспокоїти українців.