В Україні розробили заходи, з допомогою яких будуть боротися з боржниками за кредитами.

Для вирішення цієї проблеми створили Кредитний реєстр, в якому і знаходитися інформація про заборгованість українців. Однак, не всі боржники потраплятимуть в цей "чорний список. Про це пише Рoliteka.

Як повідомляється, важливим моментом є те, що банки і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб передаватимуть в Кредитний реєстр інформацію по кредитах з боргом понад 372 тисяч гривень, а дрібні проблемні кредити до реєстру включатися не будуть. Національний банк, в свою чергу, буде передавати інформацію про боржників іншим банкам за запитом.

Уже відомо, що інформацію про проблемні кредити до реєстру будуть передавати з квітня 2018 року, з серпня – буде вирішено питання доступу до кредитного реєстру, а з 2019 року банки зможуть використовувати Кредитний реєстр для оцінки кредитного ризику.

На думку експертів, на сумлінних позичальників закон не вплине, а от злісним боржникам доведеться туго. У кредитний реєстр НБУ будуть потрапляти тільки ті клієнти, які мають проблеми зі своєчасною оплатою заборгованості. Їм буде важко, а іноді неможливо, отримати нові позики. Однак, якщо людина потрапила в реєстр через особисті обставини, дані по кредитах будуть видалені протягом 30-ти днів у разі повного погашення заборгованості.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею
Показати ще

Тим часом в країні все дорожчає і з грошима в простих українців дедалі гірше. На допомогу приходять кредити, позики, розстрочки. Нажаль, нерідко слідом ідуть колектори.

Дивіться, як обманюють кредитори:

Як повідомляв портал "Знай.ua", банки часто наймають "тітушок", щоб вибити заборгованість зі злісних неплатників. Боржники називають це рекетом, банки – пошуком справедливості.

Українські банки частенько користуються послугами колекторів. Однак в Україні відсутнє відповідне законодавство, й такі послуги не підконтрольні юридичному врегулюванню.