Кабмін відмовиться від регулювання цін на соціально значущі продукти харчування, націнка на які не могла перевищувати 15 %.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) у вівторок, 28 лютого оприлюднило проект постанови Кабміну, згідно з яким держава більше не регулюватиме ціни на продукти харчування. Проект, який не потребує погодження в парламенті, Кабмін найближчим часом затвердить на своєму засіданні.

Державне регулювання цін на 15 категорій товарів Кабінет міністрів запровадив понад 20 років тому. Націнка виробників на них не могла перевищувати 15 %. До таких значущих продуктів харчування належать борошно, хліб і хлібобулочні вироби, макаронні вироби, крупи, рис, яловичина і свинина, м'ясо птиці, курятина, ковбаса варена, коров'яче молоко, масло вершкове і соняшникова, сир, курячі яйця, цукор і овочі.

Тепер скасування цієї норми в МЕРТ пояснюють неефективністю наявного цінового регулювання. До такого висновку в міністерстві прийшли після трьохмісячного пілотного проекту з тимчасового призупинення дії державного регулювання цін.

"За результатами моніторингу практично доведено відсутність дієвості такого регулювання, як встановлення нормативів рентабельності у розмірі від 2 до 15 відсотків залежно від регіону та виду продукції",- цитує DW повідомлення міністерства.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Відмову держави від впливу на ціни підтримав і прем'єр міністр України Володимир Гройсман.

"Ми прибираємо бар'єр, який завжди був інструментом тиску на бізнес в роздрібних мережах. Це антикорупційний крок, який буде правильно сприйнятий бізнесом", - заявив він на початку проведення експерименту.

Раніше сайт Знай.ua розповідав, як пройшов місяць без регулювання цін