За останні 10 місяців в Україні скоротилося видобування газу. Про це повідомляє інформаційна агенція УНІАН. В такий же період минулого року видобування блакитного палива було на 300 млн кубометрів більшим. Однак у порівнянні із червнем-серпнем у жовтні видобуток почав зростати на 3-4%.

"Зараз у нас видобувають 16,1 мільярдів кубометрів. А потенціал України 20-23 мільярди. За умови використання енергоощадних технологій свого палива вистачило б для всієї країни", - говорить "Знай" Володимир Бутко, аналітик Інституту нафти і газу.

Читайте також Оформити автомобіль стане дешевше на 1 тисячу гривень - Аваков

За його словами, якщо б влада створила умови для видобувних компаній, то перейти на вітчизняне паливо можна було б вже через 1,5-2 роки.

"Покращені умови полягають не в зменшенні ренти, а в усуненні підприємств-посередників, які лише роблять націнку на паливі та спекулюють на його ціні. Продають пільговий газ за ринковою вартістю. В особливо великих розмірах цим займаються Облгази", - пояснює експерт.

Популярні новини зараз
Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Він вважає, що основною причиною зменшення виробництва блакитного палива є свідоме скорочення видобутку власниками підприємств.

"Насправді скорочення несуттєве. Однак воно вже стало тенденцією. Бо минулого року видобуток теж падав. Нафту і газ в Україні видобувають близько 110 компаній. Я не виключаю, що серед них є відверто проросійські. У цій сфері є і Рудьковський, і Кернес, й інші регіонали. Звісно, суттєвого впливу на газовий видобуток вони не мають. Але думаю, без зумисного зменшення видобутку не обійшлося", - вважає фахівець.