36 власників осель у Дніпропетровську позбулися своїх квартир через борги по комунальних платежах.

У Придніпровській ТЕС пояснюють – сума заборгованості за тепло перевищила 64 мільйони гривень, тому працівники ТЕС змушені були вдатися до крайніх заходів.

"ТЕС закуповує вугілля, а потім постачає тепло КП "Коменергосервіс", яке в свою чергу обслуговує декілька районів Дніпропетровська. Якщо борги зростатимуть – нам просто не буде за що купувати вугілля і ми поставимо під загрозу постачання тепла тих людей, котрі справно платять", - каже керівник КП "Коменергосервіс" Олександр Потапенко.

Читайте також: Київрада вперше відмовилась розглянути петицію

За законом, якщо сума боргу за квартиру перевищує 14 тисяч гривень, правоохоронці мають право через суд заарештувати житло.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Комунальники попереджають – аби не позбутися житла треба або платити за надані послуги і не накопичувати боргів, або звертатися до держави за субсидією.

Юрист, колишній голова наглядової ради при виконавчій службі Вадим Хабібуллін каже, що інформація може бути фейком – інколи комунальники таким чином лякають боржників.

"У законі "Про виконавче провадження" була вказівка – до 10 тисяч гривень нерухоме майно громадянина не чіпати. Проте я ніколи не чув, аби держава відбирала квартиру чи автомобіль навіть за вищі борги за комунальні послуги", - каже юрист.

За його словами, теоретично держава може відібрати житло, проте це довга процедура.

"Такі діє може вчиняти лише Державна виконавча служба. При чому, аби почати процес відбору житла – потрібно рішення суду, апеляційного суду. Навіть маючи на руках усі такі рішення спочатку потрібно потрапити у квартиру – потрапити туди державні виконавці можуть теж за рішенням суду. І отримати такий дозвіл дуже й дуже не просто", - каже юрист.

Вадим Хабібуллін пояснює – зараз багатьох киян запрошують заключати договори на постачання води чи газу напряму з постачальником, а не через супутні організації.

"ЖЕК надав послугу, проте він не може відключити воду, газ чи опалення. А от прямий постачальник це зможе робити. Зараз без всілякого рішення суду можуть прийти фахівці з енергокомпанії та відключити світло. Решта постачальників теж зацікавлені так діяти, тому хочуть напряму укладати договори", - пояснює Хабібуллін.

Читайте також: Через субсидії Мінфін перевірить всі рахунки українців

Разом з тим в Україні можуть з'явитися приватні судові виконавці. На відміну від державної служби, такі виконавці будуть зацікавлені в результатах своєї роботи.

"По суті, це будуть колектори. І їх будуть використовувати для вибивання боргів по комуналці. А в боржниках у нас зараз 95% населення", - пояснює юрист.

В Київській міській державній адміністрації теж погрожують відбирати житло за борги найближчим часом. Щоправда пояснюють – відбирати житло у бідних не будуть, натомість будуть індивідуально підходити до таких боржників, реструктуризовувати борги, призначати субсидії. Карати натомість будуть тих, хто принципово і зухвало не платить та має у своєму розпорядженні інші квартири чи кілька автомобілів. Але перед цим боржників будуть попереджувати про ймовірні наслідки