Сьогодні в пунктах обміну валюти долар продають за 27,05 грн, купують — за 26,9 грн. Це на 20 копійок дешевше, ніж вчора. На міжбанківському ринку американську валюту продають за 26,5-28,65 грн. Офіційний курс, який встановлює Нацбанк, — 26,81 грн.

- Вагомих передумов для суттєвого дорожчання американской валюти немає. Оскільки вартість гривні тісно пов'язана із економікою, то на неї впливатимуть дії уряду та розвитку економічної ситуації в Україні, - каже "Знай" економіст Борис Кушнірук. Він розповідає про те, від чого залежатиме курс гривні протягом цього року. А також прогнозує, скільки коштуватиме американська валюта.

Чому гривня різко почала падати на початку року, а зараз на 20 копійок укріпилася?

- За останні два роки наша валюта настільки знецінилися, що падати далі вже нікуди. Найбільше падіння відбулося через те, що із бюджету був великий відтік коштів на багато різних потреб. Наприклад, тільки 10 мільярдів гривень зі скарбниці направили у Фонд гарантування вкладів, аби він погасив депозити клієнтам частини банків, які збанкрутували. Також на зниження курсу впливає подешевшання на світових ринках наших товарів, які продаємо за кордон. Через це валютна виручка зменшується. Великою мірою на курс цього року впливає навколо політичних і економічних питань. Вона стимулює посилений попит на валюту.

Читайте також Нацбанк спростив грошові перекази за кордон

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

Як вплине цьогорічна інфляція на курс?

- Інфляція цього року не буде більшою ніж минулого. Думаю, вона буде нижчою за 12 відсотків. Могла б бути іще нижчою, якби не підвищення тарифів на електроенергію і газ для населення. У решті українських економічних реалій причин для зростання інфляції немає. Експорт перевищує імпорт на 4 мільярди гривень, бюджет прийнятий. Щодо великого відтоку капіталу з України, то цього також не буде. Відповідно до прийнятих умов реструктуризації зовнішніх боргів, ніяких кредитів ми цьогоріч не виплачуватимемо.

За індексом "біг-мака" гривня зараз має коштувати менше 9 гривень. Це реально?

- Це теоретично. Цей спосіб обрахунку ще називають паритетом купівельної спроможності. Якщо подивитися на купівельну спроможність українців, то вона справді низька. У нас середня зарплата — 200 доларів. Однак послуги в Україні й товари все таки дешевші, ніж за кордоном. Наприклад, у нас один кіловат електроенергії після подорожчання 3 центи. А в Бразилії — більше 30, в Туреччині 75 центів. Хоча зарплати тільки удвічі вищі за наші. Через те, що певний паритет у цінах зберігається, думаю, що долар у нас суттєво не дешевшатиме.

Нацбанк вживатиме якихось заходів для стабілізації курсу?

- Не думаю. Від цієї установи не треба чекати дива. І взагалі НБУ не має в ручному режимі регулювати курс. Курс національної валюти — це результати економічної політики країни. Тому є більше питань до уряду.

Який позитивний і негативний прогноз щодо курсу долара на цей рік?

- Треба розуміти, що зараз курс формується виключно через психологічний фактор. Як тільки якісь негаразди в країні, політична криза чи проблеми із зовнішніми кредитами, зростає попит на валюту. Якщо більш-менше все стабільно, такого немає. За розумної політики та стабілізації в країні, вартість долара може повернутися до позначки 24. Причому ймовірність є. Особливо якщо Міжнародний валютний фонд надасть нам наступний транш. Щодо негативного сценарію, то його ймовірність нижча, ніж позитивного, але вона зберігається. Стрибок вартості долара може відбутися через активізацію військових дій на Донбасі, затягування із кредитом МВФ. Тоді долар може подорожчати навіть більше 30 гривень.