Дослідники Американської асоціації сердца заявили, що регулярне заняття спортом та овочево-фруктова дієта допомагають знизити артеріальний тиск і скоротити прийом ліків від гіпертонії.

Відповідні висновки були опубліковані на науковому порталі EurekAlert.

Дослідники провели експеримент з участю 129 осіб у віці від 40 до 80 років, жалующихсяна зайву вагу і підвищений тиск. Для чистоти експерименту випробовуваних випадково порядку розділили на три групи, кожній із яких запропонували спеціальну 16-тижневу програму.

Пацієнтам з першої групи прописали дієту з високим вмістом фруктів і овочів, а також призначали тритижневі заняття спортом з тренером. Крім цього, випробовуваних попросили исклють з раціону червоне м'ясо, сіль і солодощі.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

Учасникам другої групи прописали аналогічний дієтичний курс, проте попросили утриматися від фізичної активності.

Третій групі доручили не змінювати своїм звичкам і жити в своє задоволення.

Слід зазначити, що учасники всіх трьох групи повинні були утримуватися від прийому ліків на 4 місяці.

Зазначені терміни пройшли і ось які результати дослідження:

У піддослідних першої групи зменшився вагу (в середньому на 8,6 кілограма) і знизився артеріальний тиск — "верхнє" на 16 пунктів, "нижнє" — на десять.

В учасників групи, які тільки слідувала приписуваній дієті, артеріальний тиск знизився на 11 і 8 пунктів відповідно.

І остання група випробовуваних показала результати понижененного тиску на 3 і 4 пункту.

Кардіологи заявляють, що лише 15 % пацієнтів з першої групи довелося знову повернутися до ліків. Тоді як серед учасників другої методики ця цифра склала 23 %. Половина третьої групи знову повернулася до прийому препаратів від гіпертонії.

Нагадаємо, раніше вчені з'ясували, що кофеїн здатний призводити до тимчасової втрати слуху.

Як повідомляв портал "Знай.иа", ізраїльські вчені провели декілька досліджень і з'ясували, з якими препаратами пробіотики можуть завдати серйозної шкоди людському організму.

"Знай.иа" писав, що зловживання свежевыжатами соками, в тому числі смузі, може негативно відіб'ється на здоров'я і привести до ожиріння.