Група вчених із різних університетів встановила справжню причину вимирання Homo floresiensis або так званих хоббітів. Так, на думку дослідників маленьких людей знищило виверження вулкана.

Група вчених, що складається з восьми фахівців з різних університетів Індонезії, Австралії, Сполучених Штатів, Норвегії та Канади, зробила свої висновки після вивчення древніх останків Homo floresiensis у вапняковій печері Лян Буа. Вчені прийшли до висновку, що маленькі люди, зріст яких ледь дотягував до одного метра, вимерли близько 46 тисяч років тому. Дослідники також називають Homo floresiensis просто хоббітами.

Повідомляється, що вони жили на території острова Флорес в Індонезії. Після масштабного виверження вулкана частина хоббітів померла одразу, а ті, що вижили, незабаром загинули через зміну умов на острові і брак їжі. Надалі вчені мають намір продовжувати вивчення ролі зміни клімату і вулканічної активності, щоб краще зрозуміти життя хоббітів.

Раніше вважалося, що Homo floresiensis вимерли після того, як дванадцять тисяч років тому на острові Флорес, насиченому активними вулканами, сталося виверження невеликих масштабів. Для острова площею менше 14 тисяч квадратних кілометрів могло вистачити і цього: практично вся його поверхня була покрита шаром вулканічних порід, що падали з неба. Нові дані, однак, побічно вказують на те, що по чисельності хоббітів був нанесений серйозний удар більш раннім виверження супервулкана Тоба, яке сталося на території сучасної Індонезії 75 тисяч років тому.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Навіть якщо хоббіти не постраждали від лави, попіл явно завдав удару по фотосинтезу рослин. Різке «стиснення» усіх доступних джерел рослинної і тваринної їжі якщо і не вбило флореську людину, то, безумовно, повинно було скоротити її чисельність.

Напомним раніше стало відомо, що сонячні бурі "підсмажать" Землю і позбавлять нас зв'язку.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що вчені показали, як виглядав останній єдиноріг.

Також портал "Знай.uа" писав, що вчені уловили дуже дивні сигнали з космосу.