Канадські медики успішно завершили операцію з пересадки обличчя в одній з клінік Монреаля.

Зараз 64-річний пацієнт Моріс Дежарден відчуває себе відмінно і здатний дихати, їсти і спілкуватися, повідомив телеканал CTV.

Операція на трансплантацію нижньої частини обличчя тривала 30 годин і закінчилася успішно. Участь у ній взяли понад 100 медичних фахівців, включаючи лікарів, їх асистентів і медсестер.

Сама ж підготовка до операції тривала близько п'яти довгих і виснажливих років.

"Ця операція стала результатом багаторічної узгодженої і скрупульозної роботи прекрасної команди, а також неймовірної мужності і прагнення до співпраці з нами пацієнта і його сім'ї", заявив керівник групи і пластичний хірург з Монреаля Деніел Борсак.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

На операційний стіл Дежардена призвела трагічна випадковість. У 2011 році під час полювання куля покалічила йому половину обличчя — щелепи, носа, губи і лицьові м'язи.

Проведені операції не поліпшили стан потерпілого. Тривалий час чоловік носив спеціальну хірургічну маску, відчував щоденну біль, відчував себе ізольованим від суспільства.

Фахівці запропонували провести повну трансплантацію щелепи. Знадобилося кілька років для підготовки і пошуку донора. У травні цього року операція нарешті відбулася.

протягом чотирьох місяців пацієнт перебував під пильним наглядом фахівців. Як заявляють лікарі, Дежарден в змозі дихати без трахеостомії, жувати новими щелепами, відчувати запахи, а також нормально говорити.

"Зараз він веде нормальне життя. Коли він приходить до мене в клініку на прийом кожну тиждень і сидить в залі очікування, то більше ніхто не витріщається на нього, як раніше. Зараз це просто звичайне обличчя у натовпі", заявив головний хірург.

Нагадаємо, у Києві зафіксували спалах небезпечного захворювання — лихоманку Західного Нілу. Зараз інфікований чоловік перебуває під пильним наглядом лікарів Олександрівської лікарні.

Як повідомляв портал "Знай.иа" нідерландські дослідники з Leiden University Medical Centre встановили причину постійних мігреней у чоловіків.

Також Знай.иа" писав, що міжнародна група американських і японських дослідників заявила, що винайшла ліки від діабету першого типу.