Аспірин вважають одним з найпопулярніших жарознижувальних та знеболювальних засобів, і найчастіше ми приймаємо його під час застуди. Але вчені запевняють, цим його корисні властивості не закінчуються – його також прописують для профілактики серцево-судинних захворювань.

Досі відкриваються нові горизонти в застосуванні ацетилсаліцилової кислоти. Найчастіше – в найнесподіваніших областях медицини.

Так у Британії група вчених з Кардіфського університету провели масштабне дослідження в результаті якого з'ясували, що аспірин може допомогти в лікуванні деяких видів онкології.Про це повідомляється в прес-релізі на MedicalXpress, передає Хвиля.

Фахівці підкреслюють, що проаналізували дані, в яких взяли участь 120 тисяч пацієнтів з раком кишечника, молочної та передміхурової залози, які брали низькі дози аспірину, і 400 тисяч пацієнтів, які цього не робили. Виявилося, що прийом жарознижуючий збільшив виживання пацієнта на 20-30 відсотків.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Але варто зазначити і про побічні ефекти, оскільки у деяких хворих спостерігалося серйозне кровотеча у шлунково-кишковому тракті. Їх число було не більше числа тих людей, які не вживали аспірин, але також постраждали від крововиливів у шлунку з інших причин.

Дослідники відзначають, що результати, які свідчать про можливу користь аспірину, отримані в ході обсервацій досліджень, і не можуть бути використані для виявлення причинно-наслідкового зв'язку. Однак вони є додатковим доказом ефективності знеболюючого для профілактики і лікування злоякісних пухлин.

Варто відзначити, що всі пацієнти, що приймають участь в дослідженні, перебували під суворим контролем фахівців, які давали певну дозу препарату. Дане наукове відкриття жодним чином не закликає приймати аспірин, як панацею від раку.

Медики переконливо просять не займатися самолікуванням і довіритися фахівцям. Адже кожна хвилина бездіяльності в боротьбі з цією небезпечною хворобою може коштувати вам життя.

Нагадаємо, вчені виявили гормон, який викликає рак у жінок.

Як повідомляв портал "Знай.uа" нестача вуглеводів в раціоні призводить до порушень в роботі шлунково-кишкового тракту. До таких висновків прийшли дослідники після того, як порівняли вплив двох різних дієт на склад мікробіома кишечника.

Також "Знай.uа" писав, вчені з Лос-Анджелеса представили перепарат Metavert, який здатний боротися з раком підшлункової залози.