Вперше в історії людства на астероїд висадилися роботи-ровери. Відомо, зонд "Хаябуса-2" японського агентства космічних досліджень підлетів до астероїда Рюгу в кінці вересня.

Проте 3 жовтня в офіційному твіттер-акаунті модуля MASCOT Lander, теж відноситься до цього зонду, з'явилося набагато більш якісне фото, на якому можна добре розглянути поверхню космічного об'єкта.

Днями дослідники опублікували фото в мережі. Так загадкові знімки змусили соцмережі сперечатися про те, що ж саме вони на них бачать: каміння або кратери.

Через незвичайне для жителів Землі освітлення не всім вдається визначити форму об'ємних ділянок на поверхні астероїда: одним вони здаються виступами, іншим — западинами. Але найбільш спостережливі вже знайшли відповідь. І, швидше за все, вона правильна.

Популярні новини зараз
Скільки насправді чоловіків можуть мобілізувати: військовий розкрив неочікувану правду Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Вчені поки ніяк не коментували питання щодо тіні від модуля. Була версія, що його тінь — один з двох дивних чорних плям в добре освітленому правому верхньому кутку фото, але вона так і не підтвердилася.
Однак набагато більше соцмережі спантеличили тіні не самого модуля, а рельєфу того місця, куди він приземлявся.

Більшість не зрозуміли, що саме вони роздивляються — камені на поверхні астероїда або кратери і вибоїни в ньому.

Ускладнює ситуацію ще й те, що частина користувачів бачить то кратери, то каміння по черзі або ж при першому погляді картинка виглядає для них не так, як в подальшому.

Користувачі твіттера висунули досить правдоподібну теорію, згідно з якою, якщо вважати, що це кратери, а освітлення на фото йде з правого верхнього кута, то виходить, що тіні розташовані неправильно.

Hayabusa-2 все ще вивчає форму Рюгу, але згідно з попередніми даними, отриманими за допомогою лазерного альтиметра зонда, космічне тіло схоже на обертовий пагорб. Однак на вершині астероїда є велике заглиблення.

Основна проблема з вивченням астероїда полягає в труднощі відстеження його орбіти через відносно невеликого розміру (близько 900 метрів в поперечнику), кажуть фахівці з Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA).

Крім того, судячи з попередньої картки, отриманої інфрачервоною камерою Hayabusa-2, температура на космічному об'єкті помітно відрізняється між північною і південною частиною астероїда. Так, учені вважають, що найвища температура дорівнює приблизно 100°С, а найнижча знаходиться в межах кімнатних значень.

Оскільки в JAXA не уточнили, що мається на увазі під цим визначенням, прийнято вважати, що “кімнатна температура” складає близько 20-25°C

Нагадаємо, до Землі на величезній швидкості рухається великий астероїд, який назвали SP1.

Як повідомляв портал "Знай.uа", два крихітних робоа безпечно приземлилися на астероїд.

Також "Знай.uа" писав, "Хаябуса-2" підкорив астероїд.