Каліфорнійські дослідники, що вивчали черв'яків-нематод отримали нові дані, завдяки чому з'ясували досвід батька, наприклад, раціон або вплив факторів середовища, може впливати на здоров'я його нащадків. Дослідження людських популяцій і лабораторних тваринах підтвердили отримані дані. Передає Хвиля.

Так структура геному не змінюється при епігенетичних змінах, проте ДНК модифікується за рахунок хімічних позначок на ній самій або на супутніх білках-гистонах. Ці модифікації впливають на експресію генів, змінюючи їх активність на різних етапах розвитку.

Ідея про те, що деякі епігенетичні мітки можуть передаватися потомству, ще недавно вважалася немислимою і малоймовірною, але сьогодні вона опинилася в центрі уваги багатьох дослідників. наприклад, вчені намагаються з'ясувати, як працює эпигенетическое спадкування від батька до дітей.

Як вважали фахівці раніше, сперматозоїди не зберігають гистоновую оболонку, так що цей механізм не працює при передачі ознак від батька до його потомству.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Однак, згідно з новими даними, у спермі ссавців залишається до 10% початкових гістонів, причому вони зосереджені у важливих для розвитку галузях. У круглих червів Caenorhabditis elegans ця цифра сягає майже 100%, що робить їх зручним модельним організмом для вивчення епігенетики.

Вчені з Каліфорнійського університету в Санта-Крус вивчили долю епігенетичної мітки H3K27me3 в спермі цього виду. Виявилося, що видалення із сперматозоїдів робить потомство стерильним.

В іншому експерименті дослідники маніпулювали процесом поділу заплідненої яйцеклітини, отримавши дві зародкові лінії, в однієї з яких були хромосоми, успадковані від батька, а в іншого — тільки від матері. Епігенетичних міток, отриманих від батька, виявилося достатньо для розвитку здорових і плідних черв'яків.

Варто відзначити, що дане дослідження не піднімало питання про те, як саме життєвий досвід самця змінює склад його епігенетичних міток. Відповідь на нього вчені будуть шукати в ході майбутніх експериментів, змінюючи умови утримання нематод в період вироблення сперми.

Нагадаємо, чотири чашки кави щодня дозволяють знизити ризик виникнення захворювання шкіри — розацеа. До такого висновку прийшли дослідники з Університету Брауна в Провіденсі після вивчення впливу кофеїну на людей з вищевказаним запаленням шкіри, пише журнал Американської медичної асоціації.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, вчені навчилися відновлювати клітини у вусі, які відповідають за сприйняття звуків.

Також портал "Знай.uа" писав, психологи розробили простий тест, який дозволить дізнатися, що ви затаїли у своїй підсвідомості. Для того, щоб отримати правдивий результат, досить для самих себе відповісти на поставлене питання.