В Америці в надії знайти ознаки життя астробіологи досліджують крайні червоні і зелені сигнатури в світлі, що відображається від екзопланет. У дослідженні брали участь мікробіолог з Медичної школи Мерілендського університету Шиладитья ДасСарма і дослідник з Каліфорнійського університету в Ріверсайді Едвард Швитерман. Статтю про це опублікували в журналі International Journal of Astrobiology. Передає Хвиля.

Так, за словами вчених, до того, як зелені рослини стали збирати сонячну енергію, цього навчилися маленькі фіолетові організми.

"Якби ці організми були присутні в достатній щільності на екзопланеті, такі відбивні властивості були б видні, що відображається в світловому спектрі планети", — пояснює Швитерман.

Астробіолог ДасСарма переконаний, що інопланетне життя може розвиватися таким же чином.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Варто відзначити, що ще в 2007 році з'явилася ідея про те, що рання Земля була фіолетовою.

Згідно теорії рослини і фотосинтезуючі водорості використовують хлорофіл для поглинання сонячної енергії, але не поглинають зелене світло. І це дивно, адже він багатий енергією.

ДасСарма з колегами упевнений, можливо, щось інше вже використало цю частину спектру, коли розвинулися фотосинтезатори хлорофілу.

Це "щось інше" могло бути простими організмами, які захоплювали сонячну енергію за допомогою молекули ретиналю. Його пігменти найкраще поглинають зелене світло. Вони не настільки ефективні у засвоєнні сонячної енергії, як хлорофіли, але вони простіше.

Ця молекула все ще поширена на Землі серед бактерій і таких одноклітинних організмів, як археї.

Також вчені стверджують, що деяким організмам цей колір відмінно підходить. Отже, інопланетне життя може дотримуватися тієї ж стратегії, що і земне.

І якщо вона використовує ретинальні пігменти для засвоєння енергії, астробіологи зможуть їх виявити при спостереженні за певними світловими сигнатурами.

Спектр світла, відбитого від планети, покритої рослинами, покаже, що астробіологи називають "червоною гранню вегетації".

Червона межа — різка зміна у відображенні світла на ближній, інфрачервоній частині діапазону, в якому рослини раптово припиняють поглинати червоні довжини хвиль і починають відбивати їх.

На основі ретиналю фотосинтезаторы, з іншого боку, мають червону грань, вважають вчені.

Вони поглинають світло до зеленої частини спектру, а потім відображають більш довгі хвилі.

Астробіологи схвильовані можливістю реєстрації позаземного життя через виявлення червоної грані, але не виключають, що варто шукати і "зелену грань".

Нагадаємо, у космосі знайшли унікальний об'єкт, якому не підвладні закони фізики.

Як повідомляв портал "Знай.uа", створена нова методика для пошуку життя в космосі.

Також "Знай.uа" писав, на Венері почнуться пошуки слідів позаземного життя.