Вчені уже декілька десятків років поспіль намагаються розгадати таємницю феномену племен Хунза, які славляться високою тривалістю життя та практичною відсутністю хвороб.

Про це пишуть ЗМІ із посиланням на дослідження вчених.

Долина річки Хунза знаходиться на кордоні Індії і Пакистану, її ще називають "оазисом молодості", адже тривалість життя місцевих жителів становить приблизно 110-120 років.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Вчені наголошують, що жителі долини Хунза, на відміну від сусідніх народностей, зовні дуже схожі з європейцями.

Цікаво, що племена оселилися біля знаменитого "місця гірської зустрічі" - точки, де сходяться три найвищі системи світу: Гімалаї, Гіндукуш і Каракорум. Сьогодні Хунза управляється пакистанським Міністерством у справах Кашміру і Північних територій.

Ці люди мають власну мову - бурушасхі (Burushaski, спорідненість якої до сьогодні не встановлена ні з однією мовою світу). Вони сповідують іслам, але не той, до якого ми звикли, а ісмаілітскький - один з найбільш містичних і таємничих в релігії.

Хунзи купаються у крижаній воді навіть при 15-градусному морозі, до ста років грають в рухливі ігри, 40-річні жінки у них виглядають як дівчата, в 60 років зберігають стрункість і витонченість фігури, а в 65 років ще народжують дітей. Влітку вони харчуються сирими фруктами і овочами, взимку - висушеними на сонці абрикосами і пророщених зернами, овечою бринзою.

Шотландський лікар МакКаррісон, першим описав Щасливу долину, підкреслював, що споживання білків там знаходиться на нижчому рівні норми, якщо взагалі це можна назвати нормою.

У книзі "Хунзи - народ, який не знає хвороб" Р. Бірхер підкреслює такі дуже суттєві переваги моделі харчування в цій країні:

- перш за все воно вегетаріанське;

- велика кількість сирих продуктів;

- в щоденному раціоні переважають овочі і фрукти;

- продукти природні, без будь-якої хімізації, і приготовані зі збереженням всіх біологічно цінних речовин;

- алкоголь і ласощі споживають виключно рідко;

- дуже помірне споживання солі;

- продукти, вирощені тільки на рідному ґрунті;

- регулярні періоди голодування.

Нагадаємо, дослідники нальчикського Інституту археології Кавказу і республіканського Археологічного центру імені Крупнова проводять археологічні розкопки в Інгушетії, неподалік від Карабулак, в результаті чого вчені натрапили на масу цікавих знахідок.

Раніше Знай.uа писав про те, що ведучому популярної програми "Світ навиворіт" Дмитру Комарову вже не в новинку відвідувати екзотичні місця та брати участь у запаморочливих експедиціях.

Також Знай.uа повідомляв, що нещодавно дуже пощастило українським археологам.