Дослідники з університету Ліверпуля провели аналіз найповнішого скелета раннього предка людини і представили переконливі докази того, що наші предки були прямоходящими коли ще були тваринами і жили на деревах.

Адам і Єва існували? Виявлено загальний предок всього людства

Першими кістками скелета особини StW 573 або Літтл Фут, віком 3,67 мільйона років були 12 кісток стопи і фрагменти кістки ноги, які були описані ще в 1990-ті. Інша частина скелета пережила два десятиліття копітких розкопок, очищення, відновлення та аналізу. Вона була знайдена в дуже глибокій печері: кістки вросли в бетоноподібну матрицю.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Таємниця "Маленької ноги": вчені знайшли нового пращура людини, ці факти змінюють усе

Згідно з дослідженням, яке було опубліковано в журналі Nature Science, професор Робін Кромптон і його колеги-науковці проаналізували, як Літтл Фут могла б ходити. Робін Кромптон є почесним науковим співробітником в сфері кістково-м'язової біології університету Ліверпуля.

Близько 90% скелета належать представниці австралопітеків. Скелет Літтл Фут є першим з виявлених, у якого в ідеальному стані збереглися кінцівки.

Припущення Рональда Кларка - співробітника Університету Вітватерсранд, який знайшов скелет, тільки підтверджують дослідження. Вчений вважає, що на території Південної Африки одночасно жило два види австралопітеків - Australopithecus africanus (дрібніший вид, що жив на деревах) і Australopithecus Prometheus, який, ймовірно, по зросту був схожий з сучасною людиною.


Професор Кромптон стверджує, що у даного гомініда, єдиного з усіх виявлених, верхні кінцівки були коротше нижніх, як у нас. Так як у попередніх австралопитекам ардіпітеков (більш ранніх представників гомінідів) руки були довші ніг, подібно вищим приматам, наприклад горил, - це надзвичайно важлива знахідка, вважає вчений.

"Це означає, що тварина багато пересувалася на двох кінцівках. Крім того, кульшовий суглоб, як у людей, який міг переносити дію з тулуба на ногу і назад. Хоча ноги у неї були довші рук, вони ще не досягали відносно великої довжини, як у нас. Тому, вона б не могла так добре переносити об'єкти, як ми. Але все ж їй було набагато легше лазити по деревах, ніж сучасній людині" - підсумував професор.

Нагадаємо, раніше ученые назвали древнейшее место обитания человека.

Як повідомляв портал "Знай.ua", гусяча шкіра і зуби мудрості: відбитки, залишені на нас давніми предками

Також "Знай.ua" писав, що доисторические женщины открыли ученым великую тайну о происхождении человечества.