У південній частині Каліфорнійської затоки, на глибині 3800 метрів американські і мексиканські вчені відкрили нове поле гідротермальних жерл, в якому розміщена екосистема, не схожа ні на одну з раніше зареєстрованих, з безліччю невідомих видів.

Цей район, що знаходиться в басейні Пескадеро, отримав назву Jaich Maa, що мовою древніх корінних жителів Мексики, які жили поблизу, означає "рідкий метал". Назва вибрана не просто так: температура гідротермальної рідини становить близько 290 градусів за Цельсієм, а температура морської води, з якої вона контактує, — всього близько двох градусів. Ця різниця призводить до різних показників заломлення, за рахунок чого вода здається мерехтливою.

Гідротермальні жерла — захоплююче явище. Вони являють собою тріщини в морському дні, які виділяють тепло, що виходить з-під землі, що, як правило, пов'язане з вулканами.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Незважаючи на те, що глибина місця не дуже велика, цей регіон досить важкодоступний: щоб потрапити сюди, вчені повинні подолати і витримати нестачу кисню, океанічний тиск і екстремальні температури.

"Використовуючи підводну робототехніку для картографування морського дна в поєднанні з дистанційно керованими транспортними засобами, наукова група змогла в інтерактивному режимі відбирати і дослідити тварин, мікробів, камені і відкладення", — сказав Девід Керсс (David Caress) з Дослідницького інституту океанаріуму Монтерей Бей (MBARI).

Серед багатої флори і фауни регіону були виявлені види, які ніколи раніше не спостерігалися в гідротермальних жерлах: наприклад, морські анемони, що часто зустрічаються в інших частинах океану, щільно згруповані навколо підстав кальцитових насипів.

"Нові види, нова поведінка, блакитні мікроби! Навіть при останніх зануреннях в Jaich Maa ми все ще відкривали нові види, причому були впевнені, що там є ще багато нового. У цих місцях знайшли притулок найрізноманітніші спільноти, але є група істот, які, здається, домінують: трубчасті черв'яки Oasisia, морські анемони і многощетинкові черв'яки синього кольору", — розповідає Бека Шепард (Bekah Shepard), співробітник Інституту океану Шмідта.

Нагадаємо, вчені в поспіху залишають Антарктиду, з-під землі вирвалося щось страшне, є загиблі.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені попередили про страшні випробування.

"Знай.uа" писав, наступні п'ять років Землю буде вражати аномальна спека і теплі зими.