Вчені Університету Південної Каліфорнії виявили величезні скупчення газів на дні океану, які в близькому майбутнбому можуть піднятися до поверхні, що призведе до різкого нагрівання атмосфери Землі. В історії нашої поланети декілька разів таке вже траплялося. У результаті, це призводило до припинення льодовикових епох або настання термічних максимумів з руйнівними наслідками для біосфери. Про це повідомляється в прес-релізі провідної веб-служби новин науки, досліджень і технологій Phys.org.

Проаналізувавши стародавні морські відкладення в східній частині Тихого океану, вирівнявши рівень металів з гідротермальних родовищ, дослідники виявили підвищення вмісту цинку в вапняних раковинах одноклітинних організмів форамініфер. Близько 17 тисяч років тому, це вказувало на сплеск геологічної активності. За часом це збігається зі значними викидами вуглецю з океану в атмосферу і закінченням льодовикової епохи.

Гідротермальні джерела випускають багато вуглекислоти і метану в природний шар океану. Гази мають властивість накопичуватися і включатися до складу гідратів- кристалічних сполук, зважених у воді, потім вони опускаються на дно. Раніше думали, що такі океанічні резервуари досить стабільні, проте тепер відомо, що через підвищення температури води вони можуть почати руйнуватися.


Підводні скупчення діоксиду вуглецю зустрічаються поблизу гідротермальних жерл трьох океанів-Тихого, Атлантичного та Індійського. Вони розташовані в рифтових зонах, або зонах, так званої, субдукції. Один з таких резервуарів був виявлений на глибині майже 7 кілометрів поблизу Тайваню.

Світовий океан поглинає майже всю надлишкову теплову енергію з атмосфери Землі. Це затримує зростання середньої температури повітря. При цьому в морскій воді збільшується кількість тепла. Враховуючи теперішній рівень викидів парникових газів в результаті спалювання викопного палива, через 70 років температруа поверхні моря підніметься на 3 градуси Цельсія. Цього цілком достатньо, щоб дестабілізувати гідрати по всій планеті. 55 мільйонів років тому цей процес привів до палеоцен-еоценового термального максимуму, в той час Земля розігрілася на 8 градусів Цельсія.

Нагадаємо, що на дні океану виявили моторошний портал: вчені відмовляються вірити в побачене

Як раніше повідомляв "Знай.ua", знайшли знаменитий авіаносець “Хорнет” часів Другої світової війни: 77 років в океані майже не позначилися

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Також "Знай.ua", писав, вогняна аномалія загрожує смертю всьому на планеті