Близько трьох років тому в результаті виверження підводного вулкана у Тихому океані з-під води виник маленький вулканічний острів, його вже заселили птахи і навіть покрили рослини. Острів виник на території королівства Тонга в Полінезії і природно зацікавив вчених.

Це всього лише один з трьох нових островів, що виникли в океанах за останні 150 років і проіснували більше трьох місяців. Довжина його – 1,8 кілометра, ширина – 1,2 кілометра.

Неофіційна місцева назва Хунга-Тонга Хунга-Хаапаї (Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai), за назвою маленького острівця, який лежить поруч, з яким новий острів виявився з'єднаний смужкою суші. У цього острова є всі тенденції проіснувати досить довго, можливо навіть кілька десятиліть.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Коли в жовтні 2018 року на нього висадилися дослідники команди Goddard Space Flight Center від NASA, з'ясувалося, що острів не тільки вже заселений птахами і порос рослинами, але виявився весь покритий незвичайною коричневою і дуже липкою багнюкою.

Зазвичай такі вулканічні острови не являють собою нічого крім як нагромадження голих каменів і застиглої лави. Цей острівець дійсно виділяється з ряду подібних.

Дослідник Ден Слайбек у своєму блозі написав, що насіння рослин на острів очевидно занесли птиці, але як сюди потрапила коричнева глиноподобна багнюка, яка рясно покриває все довкола, поки що так і залишається загадкою. Як і те, з яких речовин вона складається.

"На знімках з супутника ми бачили, що острів світло-коричневого кольору, на місці виявилося, що це насправді багнюка кольору глинистого розчину. Це речовина дуже липка і я дійсно збитий з пантелику, звідки воно взялося на острові, тому що це не попіл або лава від вулкана".

Дослідники зібрали зразки бруду та інших порід для подальшого мінерального аналізу.

В 2019 році команда має намір повернутися сюди для подальшого вивчення острова.

Нагадаємо, канадські вчені з'ясували, що опріснювальні заводи по всій земній кулі виробляють більше токсичних відходів, ніж прісної води. Розсіл, який містить велику кількість міді і хлору, викидається назад в океан, де сприяє появі мертвих зон — величезних ділянок позбавленої кисню води.

Як повідомляв портал "Знай.uа", глобальне потепління вже змінило кліматичні зони, і це тільки початок.

Також "Знай.uа" писав, мляві ландшафти озера Натрон на півночі Танзанії, на кордоні з Кенією, нагадують сюрреалістичні інопланетні пейзажі, їх не можна назвати колоритними.