Незважаючи на заходи, вжиті для протидії проблемним матеріалами, YouTube як і раніше є ідеальною платформо для розсилки містифікацій і фейкових новин. Ця проблема стала настільки поширеною, що недавно сайт оголосив про зміну свого AI (штучний інтелект) в спробі поліпшити становище.

А тепер виявився дійсний масштаб проблеми. Нове дослідження показує, що кількість прихильників теорії пласкої Землі збільшилась через конспіративні відео, які розміщені у соціальній мережі. Про це пише engadget.

Доцент із поширення наукової інформації Техаського технологічного університету Ешлі Лендрум стверджує, що 1 з 30 прихильників розповів в інтерв’ю, що раніше не вважав Землю пласкою, але потім подивився відео на YouTube, яке просуває цю теорію.

Лендрум зацікавилась темою розповсюдження цього фейку YouTube після того, як відвідала у 2017 році найбільшу подію прихильників теорії – щорічну конференцію у Ралі, північна Кароліна.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

У 2018 році вона знову поїхала на конференцію та опитала деяких її учасників. Вона стверджує, що навіть ті прихильники теорії пласкої Землі, які не дивилась відео на YouTube, повірили в це під впливом близьких людей, яких в свою чергу переконали в цьому відео з соціальної мережі.

Експерт з питань штучного інтелекту Гульєлм Гаслот написав у своєму Twitter, що штучний інтелект YouTube краще просуває відео, які містять конспіративні ідеї, ніж ті, що базуються на фактах.

Це тому що штучний інтелект мережі став упередженим через невелику кількість активних користувачів.

Це може пояснити, чому штучний інтелект компанії Microsoft, чат-бот Тай, став за добу расистом, бо його фактично "звели з розуму" користувачі Twitter.

Лендрум вважає, що YouTube не робить нічого поганого, але міг би зробити більше для захисту своїх користувачів від дезінформації.

Вона закликала інших науковців зробити власні відео, щоб протистояти теоріям змови.

"Ми не хочемо, щоб YouTube заполонив контент, який переконує людей, що Земля пласка. Нам потрібні інші відео, які пояснюють чому це не так і що існує безліч шляхів переконатись в цьому самотужки", – каже Лендрум.

Нагадаємо, за допомогою звичайного селфі група альпіністів присоромила людей, які дотримуються теорії, що наша планета Земля пласка.

Як повідомляв портал Знай.ua, російські телеканали підхопити теорію "пласкої" Землі - цій теорії присвячують цілі телепередачі.

Також Знай.ua писав, майже половина жителів Росії вважають, що інопланетяни постійно відвідують Землю, однак ховаються від людей, або ж влада не розголошує цю інформацію