Петті Мейс (Pattie Maes) і Наталя Косміна (Nataliya Kosmyna) з Массачусетського технологічного інституту розробили пристрій, що дозволяє озвучувати образи, про які думає людина, використовуючи аналогічний принцип роботи. Даний апарат виглядає, як знаменитий розподільний капелюх з фільму про "Гаррі Поттера". Передає Хвиля.

Для того, щоб втілити таку функціональність в реальному пристрої, інженери використовували комерційно доступний електроенцефалограф з 14 електродами, розміщеними на різних частинах голови.

Як повідомляють розробники, капелюх реєструє на активність мозку за допомогою електроенцефалографії та аналізує її з допомогою нейромережі, яка порівнює патерни активності з тими, які були записані під час калібрування системи.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Інтерфейси типу мозок-комп'ютер активно вивчаються вченими, в основному для допомоги хворим з порушеннями моторних функцій. Приміром, за допомогою електроенцефалографії деякі пацієнти отримують можливість ходити або відновлюють роботу рук після інсульту.

У основі цих методів лежить зчитування активності мозку, розпізнавання рухів, які подаються пацієнтом, і передача відповідних команд на електроди, підключені до м'язів. Однак такий же принцип може бути використаний і для інших завдань.

Перед початком роботи необхідно відкалібрувати пристрій. Для цього користувачеві показують зображення різних об'єктів і дій, після чого він повинен представити їх. Під час цього процесу пристрій записує активність мозку і асоціює її з об'єктами чи діями, які показуються.

Капелюх сам визначає спосіб, який представляє людина, і озвучує відповідь через підключений динамік.

Творці капелюха відзначають, що в майбутньому вони планують використовувати його в якості інструменту для підвищення самооцінки у дітей під час навчання. На їхню думку, дитина буде довіряти капелюсі, яка "розуміє", про що він думає, а значить буде прислухатися до її оцінками і мотивації.

Нагадаємо, вчені вперше підключили протез руки до нервових закінчень, внаслідок чого пацієнт зміг відчувати руку і навіть рухати нею.

Як повідомляв портал "Знай.uа", юзер опублікував пост про Гаррі Поттера, який здатний перевернути весь світ фанатів магічного всесвіту.

Також "Знай.uа" писав, іноземні компанії розробляють цифрову копію людини, яка має замінити її в майбутньому. Технології дозволять повністю скопіювати особистість людини.