Вчені відтворили експеримент Юджина Вігнера. Він є продовженням відомого експерименту під назвою кіт Шредінгера. Вігнер доповнив дослідження і вирішив попросити свого друга подивитися, чи живий кіт чи ні.

Суть експерименту полягає в тому, що друг Вігнера вимірює в лабораторії стан фотона, який може мати горизонтальну або вертикальну поляризацію. До вимірювання фотон знаходиться в двох станах одночасно, тобто в суперпозиції. Сам Вігнер спостерігає за експериментом на відстані і не може визначити, який результат був отриманий іншому.

Вернер Гейзенберг і Юджин Вігнер в 1928 році

З точки зору Юджина, фотон і лабораторія знаходяться в суперпозиції навіть в той момент, коли один вже отримав результат. Він навіть може провести інтерференційний експеримент, який підтверджує, що суперпозиції все ще існує. Це суперечить точці зору одного, який вже визначив стан фотона. Він може зателефонувати Вігнеру і повідомити, що вимірювання було зроблено. Таким чином, фізики як би існують у двох реальностях, які суперечать один одному. Цей експеримент отримав назву парадокс Вігнера.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Сучасні вчені відтворили експеримент з шістьма заплутаними фотонами. Спочатку вони розглянули 2 заплутані фізичні системи в двох різних лабораторіях. В одній з них знаходиться один Аліси, а другий – друг Боба. Кожен з них виміряв свою систему і записав отримані дані. Аліса і Боб знаходяться за межами лабораторій. Вони можуть або підтвердити результат друзів, згідно із записами, або оцінити систему в цілому.

Якщо об'єктивна реальність насправді існує, і вільний вибір Боба і Аліси не впливає на отримані результати, можна побудувати єдине розподіл вірогідність, які узгоджуються з нерівностей Белла. Але їх порушення, яке є властивим для квантових об'єктів, говорить про те, що дані, отримані Алісою, Бобом і їх друзями, просто не можуть існувати в межах єдиної системи. Вона не може бути незалежною від того, хто спостерігає за процесом.

Дослідники провели експеримент на інтерференційної установці. Їм вдалося з'ясувати, що нерівності Белла порушуються на 5 стандартних відхилень. А це є яскравим підтвердженням того, що парадокс одного Вігнера реальний, і об'єктивної реальності не існує.

Юджин Вігнер

Нагадаємо, що мурашки по шкірі від музики роблять людину унікальною

Як повідомляв Знай.ua, вчені виявили гормон, який регулює спалювання жиру в організмі

Знай.ua писав, що вчені назвали 4 дивовижних продукти, які з легкістю замінять тваринний білок