Нещодавно виявили невідомих науці змій, які ховалися від пильних очей дослідників в західній Ліберії і південно-східній Гвінеї (Африка).

Перший екземпляр цього виду був зібраний вночі з крутого берега невеликого скелястого струмка у вічнозеленому тропічному лісі в Ліберії.

Два інших зразка, використаних для опису виду, були зібрані з плантацій бананів, маніока і кави в південно-східній Гвінеї, на відстані близько 18 миль (27 км). Стаття, яка повідомляє про це відкриття, опублікована в журналі Zoosystematics and Evolution.

Як відзначають вчені, ці змії мають цікаву особливість атакувати свого супротивника, не відкриваючи рота. Ці риючі і отруйні змії відомі своєю унікальною анатомією черепа і системою доставки отрути, що дозволяє їм атакувати і наносити удари іклом, яке стирчить з куточка рота.

Популярні новини зараз
Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Змії, знайдені в Африці, замість традиційних укусів просто бризкають отрутою в супротивника. Це робить їх дуже небезпечними, в тому числі, і для людини. Отрута викликає набряки і сильні больові відчуття, і може привести до летального результату у жертви.

До речі, різновид вже отримав свою назву - Atractaspis branchi.

Цікаво, що змія під час атаки розбризкує отруйну речовину в різні сторони. Така особливість Atractaspis branchi пояснюється їх анатомічною будовою.

Ікла змій досить довгі, причому, вони ще можуть висуватися назовні з куточків рота. Завдяки цьому змія може атакувати навіть противника, який намагається підібратися ззаду.

Знайдені вченими особини мали округлу голову, і міцне, тонке тіло. Довжина Atractaspis branchi близько 30 сантиметрів.

"Змія-шпилька вид, ймовірно, ендемічний для цього регіону, відомого унікальною і різноманітною фауною. Тим не менш, необхідні подальші дослідження, щоб визначити діапазон нових видів змій і зібрати більше інформації про її екологічні потреби і біологічні властивості", - сказав д-р Марк-Олівер Редель з Музею в Берліні, Німеччина.

Нагадаємо, мешканка американського штату Вірджинія виявила у дворі свого сусіда надзвичайно рідкісну змію, у якої була не одна, а дві голови.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Австралії вчені виявили велетенську ящірку з двома головами. На офіційній сторінці Австралійського парку рептилій в Facebook повідомили, що зазвичай тварини з подібними мутаціями не виживають у природі.

Також "Знай.uа" писав, учених цікавило, чому у змій відсутні кінцівки, а в інших рептилій вони є. Багато хто думав, що вони просто втратили гени, відповідальні за формування кінцівок.