Гігантський льодовик у Західній Гренландії під назвою Якобсхван несподівано почав рости. Він відомий тим, що айсберг, який від нього відколовся, погубив Титанік. Про це пише Nature Geoscience.

Майже сорок років, з початку 80-тих, вода в затоці Баффин, де льодовик Якобсхавн зустрічається з океаном, стає тепліше. Через це льодовик втратив майже 150 метрів товщини, тому гляціологи прогнозували, що він поступово піде в море.

Проте, за даними НАСА в 2016 році вода несподівано стала холоднішою, тому льодовик Якобсхван знову почала збільшуватися в розмірах. Води навколо гирла льодовика стали такими ж холодними, як у 80-тих.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Вчені запевняють, що радіти рано, тому що похолодання в Гренландії лише тимчасове. Воно почалося в північній частині Атлантичного океану, в 966 км на Півдні від льодовика. Похолодання викликане так званим північноатлантичним коливанням (NAO): кожні 20 років атмосферний тиск в морі змінюється, що призводить або до потепління або до похолодання.

Раніше повідомлялося, що вчені виявили, що величезний космічний камінь, що отримав назву "апокаліптичний астероїд", прискорює своє обертання.

Нове дослідження Університету Арізони показало, що обертання Бенну з плином часу збільшується в міру його переміщення через вакуум.

Будь-яка зміна в русі величезного астероїда, як вважають деякі експерти, може призвести до зміни траєкторії польоту, а значить до зіткнення з Землею.

З іншого боку, прискорене обертання означає, що Бенну може "втратити частку себе або вибухнути на частини", а значить втратити свою руйнівну силу.

Нагадаємо, Європейське космічне агентство опублікувало фотографії Марса, які зробив "Орбітальний апарат для дослідження малих складових атмосфери".

Раніше Знай.uа повідомляв, міжнародна група вчених розрахувала ймовірність самовільного повернення електрона у своє минуле.

Також Знай.uа писав, вчені, що проводили дослідження в Антарктиді, на східному узбережжі натрапили на сотні муміфікованих тел.