Гренландія, а з нею і весь світ, опинилися на межі серйозної екологічної катастрофи. Найбільший льодовик Якобсхавн, частина якого йде під воду, почав розламуватися і танути. Перші ознаки танення гіганта були помічені ще в 2012 році. Вчені кілька років були стривожені, однак цей процес загальмував так само різко, як і почався, тому тема Якобсхавна була тимчасово закрита. Як виявилося, зарано. Дослідницька група, очолювана професором Райаном Кассотто, з'ясувала, що льодовик тане через зміни своєї форми. Від геометрії гіганта залежить його тиск на товщу води, а значить і швидкість руйнування.

Якобсхавн відноситься до так званих "льодовиків-водолазів"

"Льодовики-водолази, такі як Якобсхавн, вкрай чутливі до зміни розміру. Тиск води у підстави льодовика збільшується під тиском ваги льоду над ним, що безпосередньо впливає на швидкість танення,"- пояснив Райан Кассотто.

Тривожні новини надійшли і від океанологів з Університету Арізони. Там, після деяких підрахунків, стало відомо, що танення льодовиків в Антарктиді колосальним чином позначитися на світовому кліматі. Якщо висновки вчених вірні, рівень Світового океану з-за цього процесу до 2100 року зросте на 101 см, а не на 76,2, як вважалося раніше.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Раніше "Знай.uа" писав про неймовірний людині. Льюїс Гордон П'ю без перебільшення природний феномен. Його організм зовсім інакше реагує на холод, дозволяючи тривалий час перебувати у воді з нульовою температурою. Цю здатність Люїс розвинув за допомогою тренувань і, як і личить справжньому супергероєві, направив її на звершення добрих справ. Він здійснює тривалі запливи з метою порятунку природи.

Також ми повідомляли про те, що смертельні катаклізми скують планету: Землян попередили про Судний День.

Вчені з Гавайського університету стверджують, що вже до середини цього століття люди зіткнуться з великими проблемами. Дослідники оприлюднили карту майбутніх аномальних явищ на планеті.

Згідно з їхніми прогнозами, до 2050 року кількість таких явищ значно зросте, і з часом ця тенденція буде тільки посилюватися. Вчені відзначили, що в регіонах, які вважаються найбільш спекотними, вже через кілька років почнеться посуха, також почастішають природні пожежі. У регіонах з високою вологістю повітря почастішає кількість повеней і затоплення родючої землі. Нагадаємо, що раніше британські дослідники оприлюднили схожий прогноз.