За два роки ізраїльським спелеологам вдалося нанести на мапу 10 кілометрів проходів та гротів всередині печери Малхам біля Мертвого моря. За їхніми підрахунками, відтепер вона - найдовша у світі соляна печера.

У 80-х роках минулого століття було відкрито першу частину печери. Дощова вода стікає до тріщин на поверхні, розчиняє сіль та створює напівгоризонтальні канали на своєму шляху. Таким чином вода прямує далі — в напрямку Мертвого моря.

Боаз Лангфорд з Єврейського університету в Єрусалимі розповів, що якось під час вечері дослідники зрозуміли, що їм не вистачає приправ.

"Отже, ми просто відламали сіль з однієї зі скель та використали її". розповів учений

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

За данними BBC, до цього рекордсменом вважалася соляна Печера Трьох Оголонех на іранському острові Кешм. Її довжина становить 6,85 кілометра.

Зазначимо, що печера Малхам проходить через гору Содом, а поруч розташована пустеля, де, як розповідає Біблія, дружина Лота перетворилася на соляний стовп, коли подивилася на зруйновані Содом і Гоморру.

Нагадаємо, що під час розкопок в Ємені група археологів знайшла 2000-річну бронзову табличку, на якій викарбувано текст, де згадується храм раніше невідомого божества Аттар Хармана.

Історичні записи розповідають про ряд королівств, які процвітали в Ємені більш 2000 років тому, деякі з них займалися торгівлею пахощами і прянощами.

Археолог
Археолог

За словами вчених, напис виконано сабейською мовою, яка використовувалася з першого тисячоліття до нашої ери до другої половини VI століття нашої ери на території сучасного Йемену. На жаль саму табличку вчені поки не продемонстрували громадськості.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені ламають голови у спробах зрозуміти, чому в знайдених на місці старовинної рибальського села в Перу останки людських тіл присутні зайві руки й ноги.

Також "Знай.uа" писав, у Туреччині офіційно відкрили для відвідин туристів найдавніший у світі храмовий комплекс під назвою Гебеклі-Тепе. Він розташований неподалік від села Оренджик, Анатолія.