Індія стала четвертою країною в світі, якій вдалося застосувати протисупутникову зброю. Однак, знищивши супутник з допомогою протисупутникової ракети, Індія залишила на навколоземній орбіті близько 400 фрагментів космічного сміття.

Такі дії NASA назвала жахливим кроком, який становить загрозу для МКС. За словами керівника NASA Джеймса Брайденстайна, тепер це сміття може ставить під загрозу роботу Міжнародної космічної станції.

"Ми організуємо комерційні польоти на навколоземну орбіту, займаємося дослідженням космосу для того, щоб покращувати життя всього людства. І все це ставиться під загрозу через такі от події на зразок випробування зброї Індією. Це просто неприйнятно", - заявив Брайденстайн в ефірі офіційного каналу агентства на YouTube.

Брайденстайн уточнив, що зараз можливо прорахувати подальші траєкторії лише 60 осколків, і ситуація, що склалася збільшила ризик зіткнення сміття з МКС на 44%.

"Навмисне створення хмар космічного сміття є несумісним з польотами людини в космос", - уклав глава NASA.
Випробування Індією противоспутникової зброї, в ході якого вдалося ліквідувати космічний апарат, який знаходиться на висоті 300 кілометрів, відбулися 26 березня.

Досі подібні випробування проводили лише США, Росія і Китай.

На наступний день після ліквідації супутника прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді в телевізійному зверненні до нації заявила, що з цього моменту Індія стала великою космічною державою, пише Reuters.
Поки вчені думають, як вирішити цю проблему, орбітальне звалище над головами жителів планети продовжує зростати.

В зразках порід Марсу вчені знайшли сліди нітратів і нітритів. Фахівці припкскають, що життя на Марсі могло зародитися після того, як сталося бомбардування поверхні планети безліччю астероїдів.