Зараз ми живемо у вік інтернету та цифрових технологій, лише час покаже, наскільки це добре, чи можливо, на людство чекають серйозні проблеми через нові винаходи. Однак, сьогодні за допомогою нових розробок учених можна дізнатися безліч різних цікавих фактів, в тому числі і дуже давніх.

Так, керівник контент-відділу Discovery Channel Олена Клименко розповіла, як нові технології допомагають у вивченні спадщини Стародавнього Єгипту, і чому саме технічний прогрес дозволив зробити ці дослідження не тільки більш інформативними, але і більш етичними.

мумії
мумії

Як "роздягали" мумії?

Процес "розгортання" мумії – зняття шматків тканини з трупів, стало популярною формою розваги: багаті колекціонери запрошували друзів на "розгортання", а більш підприємливі орендували зал і продавали квитки на таке незвичайне видовище.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Глядачі платили за гострі відчуття, які випробовували, спостерігаючи за тим, як випадають дорогоцінні камені і амулети з-під пов'язок мумій. Адже у давній час амулети клали всім мерцям незалежно від соціального статусу – вони служили свого роду провідниками в потойбічний світ.

Як побачити "віртуальну мумію"?

За допомогою сучасних графічних програм, дані комп'ютерної томографії можуть бути перетворені на віртуальні моделі мумій, які можна досліджувати в найдрібніших деталях і не порушувати їх цілісності.

Наприклад, 3D-візуалізації допомагають дізнатися більше про процес бальзамування і скласти повний портрет муміфікованої людини. Якщо померлий втратив ногу або навіть палець ноги, бальзамувальники протезували втрачені кінцівки. Якщо ж померлий був не здоровий, то бальзамувальник іноді прикрашав висушений труп шматками тканини, щоб надати тілу природну форму.

Нагадаємо, таємниці гробниці Туту: археологи показали неймовірні 2000-літні артефакти, світ затамував подих.

Як повідомляв Знай.uа прокляті білі індіанці Куна: унікальний феномен, який збив з пантелику навіть вчених.

Також Знай.uа писав, вченим вдалося розшифрувати геном стародавніх єгиптян: результати шокують.