Вчені з США розповіли про особливості обміну генами в людському тілі:

"Горизонтальний перенос генів – це головна сила обміну генетичною інформацією на Землі. Завдяки цьому мікроорганізми можуть адаптуватися і процвітати. Крім того, обмін грає важливу роль у здоров'ї людини. Існують деякі бактерії, які не можуть жити поза тілом людей. А є й ті, без яких не можуть жити люди. Чітке розуміння даного явища має важливе значення для громадської охорони здоров'я, адже виникнення патогенів з множинною лікарською стійкістю в результаті горизонтального переносу генів, які мають стійкість до антибіотиків, є важливою проблемою".

Бактерії

Вчені створили десятки тисяч генеалогічних дерев бактерій, які колонізують організм людини. Вони співвіднесли їх з мікробними генами, завдяки чому з'ясували, які гени стали результатом горизонтального поширення, а які – були успадковані.

Аршан Насир, співавтор дослідження, повідомив:

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"Ми вивчали мікроорганізми, які пов'язані з людиною, адже вони, як відомо, граю важливу роль в обміні речовин і підтримці здоров'я. Ми розрахували швидкість і напрям переносу генів для більше 1000 еталонних бактеріальних геномів, які були відібрані в рамках проекту Мікробіом людини, створеного Національним інститутом охорони здоров'я Сполучених Штатів Америки".

Вчені взяли бактерії з 6 частин тіла людини: шкіри, крові, порожнини рота, кишечника, дихальних шляхів і сечостатевої системи.

Бактерії

Співавтор дослідження Густаво Каетано-Анольес зазначив:

"Горизонтальний обмін між мікробами приблизно на третину вищий, ніж на іншій планеті. Це говорить про те, що наші тіла є унікальною нішею і сприяють інноваціям на рівні мікробів".

Серед бактерій, які мешкають на тих самих частинах тіла, сталося близько 40 відсотків обміну генами. Інші 60 відсотків включали обмін генами між бактеріями в різних тканинах – наприклад, між організмами в крові і кишечнику. Обмін генами між організмами в різних частинах тіла походив з більшою швидкість, ніж обмін між віддалено родинними бактеріями, які мешкають в тих самих місцях.

Метод HGTree, який використовувався у дослідженні, може привести до кращого розуміння еволюції людини і мікроорганізмів.

Бактерії

Нагадаємо, бактерії, які живуть на нашій шкірі, стають стійкішими до сучасних антибіотиків

Як повідомляв портал "Знай.uа", які бактерії мешкають на нашому взутті

"Знай.uа" писав, команда з Медичної школи Західного резервного університету Кейза відкрила новий спосіб лікування сепсису