Біля південно-східного узбережжя Італії місцевим дослідникам вдалося знайти неймовірну знахідку – кораловий риф, який з біорізноманіттям і будовою схожий на рифи Австралії і Мальдівських островів. Про це повідомила газета The Guardian.

Як відзначають вчені, його унікальність полягає у тому, що корали пофарбовані в яскраві кольори — жовтогарячий, червоний і фіолетовий, незважаючи на невелику кількість світла, що потрапляє крізь товщу води. Колись коралові рифи часто зустрічалися у Середземному морі, були частиною його екосистеми, але вимерли.

Забарвлення коралам надають мікроскопічні водорості, які живуть у них - які, як і інші рослини, існують за рахунок фотосинтезу і потребують яскравого освітлення.

Довжина природного об'єкта становить близько 2,5 кілометрів. Риф розташований на глибині від 30 до 55 метрів недалеко від міста Монополі.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Такі коралові рифи називаються мезофотичними, з грецької це означає "наполовину освітлені", і зустрічаються досить рідко.

Директор департаменту біології Університету Барі, професор Джузеппе Коррієро розповів, що знамениті австралійські або мальдівські коралові утворення ростуть майже на поверхні води і максимально використовують сонячне світло. Виявлений в Італії риф дуже рідкісний, так як їм рідко вдається виживати і рости.

"На початку 1990-х я працював морським біологом на Мальдівах. Але я ніколи не думав, що знайду кораловий риф, 30 років потому, в двох кроках від мого дому", - зізнався Коррієро.

Фахівці спільно з італійськими чиновниками вже розробили законопроект, метою якого є захист цієї унікальної природної краси.

Мікробіологи сподіваються на те, що це далеко не останній риф, який можна виявити в даному регіоні. Поки в місце, де був знайдений риф, не будуть пускати туристів, щоб дати можливість кораловому рифу спокійно рости і не піддаватися небезпеці ззовні.

Проте, як відзначають дослідники, потепління морів і підкислення океану сильно знебарвлюють більшість рифів, і більшість з них не здатні рости досить швидко, щоб компенсувати підвищення рівня моря, викликане зміною клімату. Такі рифи є домом для щонайменше 25% морських видів, включаючи риб, губок і молюсків.

Нагадаємо, одним з найцінніших матеріалів у Середньовіччі та в епоху Відродження вважався червоний коралл.

Як повідомляв портал "Знай.uа", властивості і застосування мумиє були відомі ще в стародавній період життя людства.

Також "Знай.uа" писав, японська рослина ашітаба може послужити основою для створення засобу від старіння.