Представник ЦНІІмаш, головний науковий інститут "Роскосмосу", Юрій Колюка заявив, що близько 250 руйнувань космічних об'єктів зафіксовано на орбіті з 1961 року, коли відбулася перша подібна подія. Передає Хвиля.

До таких космічних об'єктів відносяться діючі і недіючі супутники, відпрацьовані ступені ракет-носіїв і розгінні блоки.

"Перше руйнування було зафіксовано в 1961 році. І з того часу вже зафіксовано близько 250 руйнувань", — сказав Калюка на конференції з космічного сміття.

Як зазначає експерт, руйнування космічних об'єктів відбувалися або в результаті їх вибухів, або після зіткнення з іншими об'єктами.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Також повідомляється, що більше мільярда уламків космічного сміття розміром від 1 мм до 10 сантиметрів знаходиться на навколоземній орбіті. Швидкість їх польоту складає від 7-8 до 10-15 кілометрів на секунду - більш ніж у десять разів швидше кулі.

Зазначимо, що вперше про масштабне забруднення космосу вчені заговорили в 1980-х, коли концентрація сміття на орбіті Землі досягла такої щільності, що баллистикам потрібно було добряче попрацювати, щоб безпечно розмістити серед нього той чи інший супутник.

У 1983 році екіпаж сумно знаменитого шаттла Challenger виявив на лобовому склі свого корабля невеликий слід від зіткнення зі стороннім предметом. Кратер був всього 2,5 мм в глибину і стільки в ширину, але змусив добряче похвилюватися інженерів NASA.

Після приземлення корабля фахівці ретельно оглянули пошкодження і прийшли до висновку, що причиною зіткнення стала мікрочастичка фарби, що відшарувалася від якогось іншого космічного апарату. В останнє десятиліття ситуація тільки погіршилася.

Нагадаємо, експерти підтвердили чутки про те, що Міжнародна космічна станція може бути під контролем інопланетян. Приводом для звинувачення став опублікований відеоролик.

Як повідомляв портал "Знай.uа", NASA планує виявити життя на крихітній планеті. У найближчі 6 років стане відомо, чи зможе людство колонізувати Меркурій.

Також "Знай.uа" писав, вченим вдалося вперше сфотографувати чорну діру. А тепер вона навіть отримала ім'я. Космічне "чудовисько", здатне поглинати все живе, шанобливо назвали Поэхи, на гавайській мові.