Люди намагаються встигнути все і часто нехтують сном заради того, аби виконати якусь справу. Однак вчені б'ють на сполох, тому що від нестачі сну мозок може знищити сам себе. Уві сні мозок переходить в інший стан, в якому позбавляється від токсичних побічних продуктів неврологічної активності.

Група фахівців з університету Marche Polytechnic University, що в Італії, провела експеримент, де досліджувала мозок ссавців. Вчені на чолі з неврологом Мікеле Беллесі (Michele Bellesi) досліджували, як тварини реагують на нестачу сну.

Дослідники вивчили мозок мишей, розділивши їх на чотири групи:

  1. Миші, що спали шість-вісім на добу.
  2. Тварини, яких періодично будили в найнесподіваніший час.
  3. Особи, яким не давали спати протягом додаткових восьми годин.
  4. Гризуни з хронічним недосипом, які провели п'ять діб без сну.

Після цього вчені вимірювали активність астроцитів - це найчисленніші з гліальних клітин, утворюють складні сітки у сірій речовині мозку. Наукова група побачила, що у першої групи астроцити були активні в 5,7% синапсів. У другій - вже в 7,3%. Астроцити третьої групи демонстрували активність в 8,4% синапсів, а у четвертій, чи не спала тривалий час, - в 13,5%. При цьому в першу чергу знищувалися ті синапси, які використовувалися найчастіше.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Сон
Сон

З гліальними клітинами і нейронами відбувалося те ж саме - у мишей з хронічним недосипом мозок фактично починав поїдати сам себе, руйнуючи й самі нервові клітини, і з'єднання між ними. Подібна активність гліальних клітин характерна для таких нейродегенеративних захворювань, як, наприклад, хвороба Альцгеймера.

Вчені відзначили підвищену небезпеку недосипання, вказавши на те, що саме хронічний недосип змушує гліальні клітини проявляти нездорову активність. З урахуванням того, що останнім часом істотно збільшилася кількість смертей від хвороби Альцгеймера, на думку фахівців, необхідно звертати особливу увагу на кількість і якість сну.

Коли сну критично не вистачає, мозок не може вчасно зупинитися, і разом з "сміттям" вичищає також і ті нейрони та синапси, які аж ніяк не є субпродуктами. Навіть якщо людина намагається заповнити енергію, виспавшись пізніше — відновлення нейронів і синапсів не відбувається.

Нагадаємо, що експерти розповіли, як вбити в собі апатію.

Як повідомляв портал "Знай.ua", існують страшні хвороби, які переслідують людство з найдавніших часів.

Також "Знай.ua" писав про те, що стало відомо, як виявити ідеального коханця до інтиму.