В результаті широкого застосування у тваринництві антибіотиків, з'являються нові стійкі бактерії.

Про це заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Зазвичай, коли м'ясо тварини, яка вживала антибіотики, потрапляє у продаж, там залишаються вже залишки цих препаратів. Більшість з них потім знищується під час термічної обробки м'яса - смаження, варіння, приготування в мікрохвильовій печі і запікання. Тому загрозу перш за все представляють не антибіотики в м'ясі, а стійкі до них бактерії, які також там можуть бути присутніми. Такі бактерії не вразливі до антибіотиків, а тому від хвороб, які вони викликають, вилікуватися дуже важко", - розповіла Супрун.

Також вона підкреслила, що використання антибіотиків на фермах досить поширене явище. Їх дають тваринам не тільки для лікування інфекцій, але і для профілактики і поліпшення їхнього росту.

Популярні новини зараз

"Це через мене": Тіна Кароль через 7 років видала правду про покійного чоловіка

На пенсію у 50 не вийдемо: що робити українцям за відсутності трудового стажу

На Львівщині спалах таємничих смертей, гірше за чуму: чому молоді та щасливі українці відправляються в могили

Пенсіонерам пообіцяли надбавки, але жити легше не стане: що не так з підвищенням

Показати ще

"Антибіотики можуть бути присутні в м'ясі. Якщо їх понад норми, то вони порушують кишкову мікрофлору або викликають алергії, але це дуже малоймовірно. Адже зазвичай антибіотики виводяться з організму тварини з сечею. Крім того, на виробництвах введення антибіотиків повинні припинити за кілька днів до забою, і тоді їх вміст у м'ясі мінімальний", - сказала Супрун.

Втім, ризик формування стійких бактерій до препаратів може залишатися в результаті надмірного використання антибіотиків у тваринництві, використання в субтерапевтичних дозах (коли дають "на всяк випадок"), застосування "людських" антибіотиків до тварин і недотримання санітарних норм на фермах.

Супрун дала кілька корисних порад:

- Готуйте м'ясо до повної готовності.

- Мийте руки після контакту з сирим м'ясом, птицею або морепродуктами. Мийте також всі кухонні приналежності.

- Охолоджуйте їжу до +4 градусів протягом 2-х годин після приготування. Влітку - протягом однієї години.

- Відокремлюйте сире м'ясо, яйця і рибу від інших продуктів.

- Використовуйте різні дошки для продуктів, які їдять сирими, і м'яса і риби.

- Мийте руки після контакту з тваринами, вольєрами тварин і птахів або їх фекаліями.

Повідомляйте про випадки кишкових інфекцій вашому лікарю.

Як повідомляв портал "Знай.uа" Уляна Супрун розповіла, що робити, коли вранці не можете прокинутися без кави і чим варто замінити цей шкідливий продукт.