Наука останнім часом все частіше перевертає звичні уявлення про "шкідливі" та "корисні" продукти. Для чергового прикладу наведемо свиняче сало, яке багато хто з нас обожнює.

Про це повідомляє Healthy Style.

Його склад скрупульозно вивчили фахівці Мюнхенського університету.

З'ясувалося, що сало містить арахідонову кислоту, яка входить до складу життєво необхідного вітаміну F. Вона входить до складу клітинних мембран, стимулює серцевий м'яз.

Кислоти, що містяться в салі, мають жовчогінну дію і сприяють утворенню в печінці "хорошого" холестерину і розщепленню "поганого". У салі також міститься мононенасичена олеїнова кислота, яка захищає печінку і нирки від продуктів окислення, до того ж вона перешкоджає розвитку атеросклерозу.

Набір корисних властивостей сала дозволив німецьким вченим віднести цей продукт до благотворних тваринних жирів. Вони навіть порадили включати шматочок сала щодня в раціон серцевих хворих.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Токсикологи з Вищої медичної школи Торонто теж вивчили мікробіологічний склад сала і встановили, що воно сприяє виведенню з організму отруйних речовин, зокрема радіонуклідів.

Корисність цього продукту, проте, не означає, що його треба навертати кілограмами. У салі багато солі і калорій. У ста грамах сала від 680 до 780 ккал (залежить від породи свиней). Тому вчені радять обходитися за один присід 30-грама шматочком.

Зрозуміло, виникають питання: як і з чим краще сало є? Дієтологи радять віддавати перевагу солоному салу, копченим ж не захоплюватися. При копченні всіх продуктів, не тільки сала, утворюються шкідливі сполуки - феноли. Вони є канцерогенами. Смажити сало не рекомендується - в процесі смаження воно окислюється і перетворюється в тригліцериди, які шкідливі для печінки. Як це не здасться на перший погляд дивним, сало не поєднується з картоплею (крохмаль уповільнює переварювання жирів). Не рекомендують його і з білим хлібом (вуглеводи додадуть калорій). За словами фахівців, найкраще їсти сало з житнім хлібом з борошна грубого помелу, а також з овочами і квашеною капустою.

Разом з тим варто відзначити, що з нового сезону ціни на головний продукт українців піднімуться на чверть. Хліб з нового врожаю стане дорожчим на 20-25%.

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на заяву Президента Асоціації фермерів і приватних землевласників України Івана Томича.

"В Україні хліб нового врожаю подорожчає мінімум на 20-25%. Наше зерно є експортною продукцією. Його вартість прив’язується до імпортної. На жаль, імпортна ціна на зерно дорожчає з року в рік. У середньому на 20%. Крім того, всі складові хліба за рік дорожчають на 20-25%. Зокрема, паливо і мінеральні добрива. Також дорожчають енергоносії. Випічка хліба стає більш витратною",- сказав Томич.

Чим корисне сало для людського організму

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що нахабне шахрайство супермаркету потрапило на відео.