З настанням літа ринкові намети спокушають апетитними кавунами і динями. Однак при неправильному виборі смачного плоду можна отруїтися.

Про це повідомляє "24 канал".

В Україні вирощені в природних умовах та стиглі кавуни і дині з'являються тільки в другій половині серпня. Плоди, які лежать на полицях супермаркетів і на ринках в липні, як правило - тепличні. Щоб надати їм стиглий вид, зазвичай їх насичують нітратами та барвниками, що може викликати отруєння.

При виборі баштанних кавунів і динь в середині серпня варто звернути увагу на умови зберігання. Якщо ласощі продають на вулиці, місце слід обгородити, а від сонця плоди повинен прикривати навіс. Часто, продавців можна зустріти уздовж дороги. У таких випадках рослини сімейства гарбузових швидко набирають метали від автомобільних вихлопів. Що також шкідливо для здоров'я.

Як правильно вживати кавуни та дині

Популярні новини зараз

Ольга Сумська підказала, як урізноманітнити сніданок для всієї родини: всього два інгредієнти

Арсен Мірзоян показав свою "подружку", і це не Тоня Матвієнко

Сини Ірини Федишин розкрили несподівану правду про зіркову маму: діти не обманюють

"Остапчук псує всю картину": Дзідзьо з Поляковою показали закулісся шоу "Маска"

Показати ще

Обмежень в поглинанні кавунів - немає. Їх можна поєднувати з будь-якими фруктами. Однак, не варто забувати, що перед сном краще утриматися від цього продукту. Диню ж потрібно їсти обережно. Адже вона є дуже поживним продуктом. Тому, якщо вживати її з іншою їжею, можна перевантажити шлунок.

Основні правила споживання дині

  • Їсти, як самостійне блюдо, і не раніше, ніж через 2-3 години після основного прийому. Тому що в іншому випадку вона починає бродити в шлунку. Це може викликати підвищене газоутворення.
  • Розрізану диню залишати не можна. Експерти радять з'їдати її відразу, або викидати залишки. Навіть в холодильнику на ній можуть розмножуватися бактерії.
  • Поєднувати плід з будь-яким алкоголем, холодною водою або кислим молоком також протипоказано. Можуть виникнути проблеми зі шлунком.

Людям із діабетом та надлишковою вагою не варто захоплюватися солодким продуктом. Адже диня містить багато важких цукрів.

Користь кавуна

У ньому містяться вітаміни А, В і С, фолієва кислота, каротин, пектинові полісахариди, клітковина, а також калій, залізо, магній, кальцій, фосфор і натрій.

Фолієва кислота підтримує імунну систему і сприяє нормальному утворенню і функціонуванню білих кров'яних тілець. Вживання кавуна рекомендується вагітним через регуляцію формування нервових клітин ембріона.

Цей плід регулює кров'яний тиск, захищає від атеросклерозу, недокрів'я, утворення пухлин, зміцнює імунітет і усуває запальні процеси. Також, кавун покращує травлення і роботу кишечника. Завдяки вживанню даної ласощі можна схуднути до п'яти кг за п'ять днів. До того ж, кавун є відмінним сечогінним і жовчогінним засобом, і перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі.

Користь дині

Диня містить вітаміни РР, В і С, каротин, мідь, фосфор, кремній, магній, кальцій і фолієву кислоту. Її варто вживати людям з недокрів'ям, серцево-судинними, нирковими, печінковими захворюваннями, а також при подподагре і ревматизмі.

Кремній сприяє правильній роботі головного мозку, травного тракту і нервової системи, а також зміцнює стінки кишечника і позитивно впливає на шкіру і волосся.

Харчові волокна вичищають з кишечника застійні шлаки.

Експерти радять вживати диню при гінекологічних недугах, для поліпшення і концентрації пам'яті і профілактики нервових розладів і депресій. До того ж, цей плід підвищує імунітет. У дині також містяться речовини, що дозволяють організму виробляти "гормон щастя".

Раніше, портал "Знай.ua" повідомляв, як надати першу допомогу при отруєнні.