Святослава Вакарчука можна назвати не просто легендарним музикантом-виконавцем для сучасної України, а й справжнім народним лідером. Його проникливі ліричні пісні зачіпають не тільки наші почуття, а й наштовхують на роздуми про соціальну активність, моральність наших вчинків і політичний шлях нашої країни. Будучи справжньою «дороговказною зіркою» для безлічі українців, він підтверджує свої блискучі ідеї бездоганною біографією. Його насправді варто слухати і розуміти – на нього справді варто рівнятися!

Вакарчук у дитинстві
Вакарчук у дитинстві

Зріст, вага, параметри фігури, вік

Святослав Вакарчук від природи відрізняється стрункістю. При зрості 176 сантиметрів, він стабільно важить близько 75-и кілограм. А ось параметрами фігури чоловіки не звикли «хвалитися», тому про них пресі нічого невідомо.

Наразі Святославу (2018) 43 роки.

Знак Зодіаку: Телець.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Національність: українець.

Родина

Святослав Іванович Вакарчук народився 14 травня 1975 року в місті Мукачево (у Закарпатській області). Батьки майбутньої зірки були простими вчителями. На момент народження Святослава (до речі, інші варіанти свого імені артист не дуже вітає) його мама, Світлана Олександрівна, викладала математику, а батько – фізику у звичайній середній мукачівської школі.

Ріс Святослав разом зі старшим братом – Олегом. Він став успішним банківським працівником, на сьогодні зробив хорошу кар'єру в Києві й разом з дружиною виховує доньку.

Ще в дитячі роки Святослава сім'я переїхала до Львова, щоб дати можливість дітям отримати хорошу освіту. Також це було пов'язано і з кар'єрним просуванням батька. Незабаром Іван Олександрович зайнявся науковою діяльністю при Львівському національному університеті імені І. Франка в галузі фізики, і зрештою став його ректором. Слід зауважити, що розвиток наукової кар'єри Івана Вакарчука привів його до посту Міністра освіти і науки України, який він займав в 2007-2010 роках.

Вакарчук в молодості
Вакарчук в молодості

Біографія

Святослав Вакарчук уже в дитячі роки був усебічно розвиненою особистістю. Майбутній фронтмен «Океану Ельзи» захоплювався не тільки музикою, але і науками, спортом, іноземними мовами, грою в КВК. Святослав із задоволенням поглиблено вчиться англійській мові та фізиці, займається баскетболом і закінчує музичну школу по класу скрипки і баяна.

Але після закінчення школи (між іншим, зі срібною медаллю) юний Вакарчук не бачив собі іншого шляху, як «піти слідом» за батьками. Він успішно вступив до «рідного» Львівського університету на фізико-математичний факультет. Але і того йому було замало: після отримання диплому про вищу освіту Святослав відніс його до аспірантури. Правда, не без вагань. Справа в тому, що на той момент він міг продовжити освіту за кордоном. Але віддав перевагу вітчизняній аспірантурі тільки тому, що це давало йому можливість займатися музикою. На той час Святослав вже влився в один із локальних львівських гуртів...

У студентські роки Святослав подружився з музикантами гурту «Клан тиші». Вони виступали в місцевих барах, пабах і ресторанах. Власне, з цього і почалася його приголомшлива кар'єра. Через деякий час «Клан тиші» розпався. Тому Вакарчук запропонував його музикантам (і на той час уже своїм вірним друзям) заснувати нову групу – вона ж бо й отримала вже легендарну для нас назву «Океан Ельзи». Її днем народження вважається 12 жовтня 1994 року.

Для розвитку і становлення цієї групи Святослав робив практично все: писав пісні і музику, домовлявся про концерти, надихав товаришів. Уже взимку колектив записав демо з 4-х пісень. І незабаром на екранах телевізорів транслювався перший (мало кому зараз відомий) кліп «ОЕ» – «Long Time Ago». Перший великий концерт гурт дає на майдані біля Львівського оперного театру. У 1996-му «Океани» відправляються вже на міжнародні (!) гастролі, відвідавши не тільки Україну, а й Польщу, Німеччину, Францію. А через 2 роки гурт переїжджає до Києва і представляє публіці свій перший альбом «Там, де нас нема». Ну, ось і все: з цих пір слава і народна любов не залишають «Океан Ельзи». Хоч і склад групи неодноразово змінюється, вона зберігає стабільну популярність і її беззмінним лідером залишається Святослав Іванович.

Дивно, для українських виконавців (і тим більше для тих, хто принципово пише пісні лише українською і ніколи російською мовою), але «Океан» в нульових був надзвичайно популярний і в Російській Федерації. Першим кроком до цього була його участь в московському рок-фесті «Нашествие». Далі їх пісні використовуються в культовому фільмі Бодрова «Брат-2» – так колектив отримує всенародну популярність і в Росії.

2000-й рік ознаменувався виходом альбому «Янанебібув».

У 2001-му році виходить альбом «Модель». Багато хто з критиків і фанатів гурту вважають, що це кращий альбом за всю історію існування «Океанів».

В 2003-му – «Суперсиметрiя». Названа на честь дисертації Вакарчука, вона двічі отримує статус платинової платівки.

2005 рік – вихід альбому «Глорія». Його стотисячний тираж моментально розкуповується вже в перший день продажів.

В 2007-му «Океан» випускає альбом «Міра» і посмертно присвячує його своєму продюсерові Сергію Товстолужському, який зненацька покінчив із життям. В історії групи цей альбом має яскраву характеристику як найбільш «рокового» та динамічного в музичному плані.

Через 3 роки виходить альбом «Dolce Vita».

В 2013 році «ОЭ» радує виходом «Землі». Найбільш відомі треки з нього – «Стріляй» і «Обійми».

Останні на цей момент композиції групи об'єднані в альбомі 2016-го року під назвою «Без меж».

Паралельно Святослав займається і власними сольними проектами. В 2008-му – він випускає альбом «Вночі». Найбільш знаковими його піснями стали «Не опускай свої очі» і «Така, як ти». А в 2011-му – «Брюссель». Варто відзначити, що він не є сольним альбомом, а належить до однойменного проекту, який Вакарчук створив, підключивши до роботи вже відомих самостійних музикантів (зокрема й тих, із якими він починав в «Океанах») - Сергія Бабкіна, Максима Малишева, Петра Чернявського і Дмитра Шурова. Цей альбом записується в режимі живого виконання. Широкій аудиторією він став відомий завдяки двом кліпам – «Адреналін» та «Літак».

Також із 2013-го по 2016-й рік (4 сезони) Святослав Вакарчук був суддею-наставником шоу «Голос країни». Результатом стало його продюсування Христини Соловий та Leo Mantis.

Альбом "Глорія"
Альбом "Глорія"

Цікаві факти

Вакарчук злегка картавить. І цей, здавалось би, дефект став одним із привабливих фірмових знаків його пісень.

В перші роки президентства Віктора Ющенка у 2005-му році Святослав отримав звання Заслуженого артиста України. Якщо почасти з врученням таких «медалей» у народу виникає багато питань, то з наданням цього статусу Вакарчуку ніхто навіть і не думає сперечатися: його значення для сучасної культури України очевидне.

Вакарчук має наукову ступінь – кандидат фізико-математичних наук, який отримав після захисту дисертації «Суперсиметрія електрону в магнітному полі». Писав він її цілих 13 років, хоч і вступив до аспірантури відразу після закінчення університету. Активна музична діяльність, пісні, кліпи, тури – тому причина.

Святослав Вакарчук стабільно займає провідні позиції в різних рейтингах найвпливовіших людей України.

Святослав підтримує революційні рухи в країні, займає активну суспільно-громадянську позицію, зокрема і за допомогою своєї творчості. Наприклад, його виступ у підтримку Євромайдану в 2013 році зібрало більше двохсот тисяч людей. Усі настільки прагнули слухати пісні вживу, що готові були навіть забиратися на дахи ближніх торгових центрів, коли місце на площі «закінчилося». Також Вакарчук не приховує своїх політичних поглядів від широкої громадськості в Україні та за її межами: неодноразово демонструє негативне ставлення до війни на Донбасі і допомагає воїнам АТО.

В одному з інтерв'ю Святослав визнав, що він – амбідекстер. Тобто він такий же правша, як і лівша – може виконувати всі дії обома руками абсолютно рівнозначно.

30 вересня 2007-го року під час позачергових виборів у ВР Святослав Іванович став народним депутатом. У свої лави його прийняла партія «Наша Україна – Народна самооборона». Але через через рік (в грудні 2008-го) він відмовився від своїх депутатських повноважень.

Серед широких інтересів Вакарчука – активне захоплення буддизмом та японською культурою.

Улюблені письменники музиканта (у порядку пріоритетності) – Іван Франко, Антон Чехов, Ліна Костенко, Микола Гоголь.

Музичні кумири – «The Beatles», «Red Hot Chilly Peppers», «Rolling Stones», «Queen», «Pink Floyd». Також він визнає, що любить слухати «Мумій Тролль», Земфіру та Миколу Носкова.

Вакарчук підтримує Помаранчеву революцію
Вакарчук підтримує Помаранчеву революцію

Особисте життя: одружився, розлучився, чому немає дітей?

Особисте життя Святослава Вакарчука – це практично таємниця. Він переважно не розповсюджується про жінок на публіці й не розповідає в інтерв'ю деталі своїх любовних пригод. Але якісь-то відповіді людям усе ж приходиться давати, адже своїх прихильників треба поважати, та й повністю сховати очевидне практично неможливо.

Що ж усе ж таки відомо про особисте життя Вакарчука? Усі знають, що він давним-давно одружений і за темою «новий роман Вакарчука» ви не знайдете жодної новини. Ще в ті ж студентські роки, коли він познайомився з товаришами і заснував гурт, Святослав зустрів і свою даму серця – Лялю Фонарьову . Кохання між ними виникло миттєво, відразу переросло в творче співробітництво й серйозні любовні стосунки на все життя. Спочатку Ляля бере участь у розробці стилю «ОЕ» – підбирає їм lookи для виступів, робить фотографії, а потім береться і за цілісний стилістичний імідж команди. З часом вона стала арт-директором «Океана Ельза» і залишається їм до сьогодні. Що ж до особистих стосунків зі Святославом, то 15 років він живе в громадянському браку з Лялею. І ось зовсім нещодавно (у 2015-му році) закохані все-таки вирішили офіційно оформити свої стосунки. Зіркова пара зіграла скромне весілля на батьківщині у Львові, не запросивши жодного журналіста і заборонила всім гостям публікувати знімки з цього заходу. Очевидно, що на весіллі Вакарчука та Фонарьової були присутні лише найближчі люди.

Є кохана й любляча дружина – така коротка відповідь на всі питання про особисте життя від Святослава Івановича. А як же діти? Незважаючи на те, що цього року йому виповнилося 43 роки, Вакарчук так і не обзавівся «повноцінною сім'єю». На питання на цю тему він відповідає: як Бог дасть. І тим не менше, радість батьківства він у якийсь спосіб вже на собі випробував. У Лялі є дочка від першого шлюбу – Діана, яку вони виховують разом.

Плітки: Вакарчук хоче стати Президентом

Найбільш яскрава плітка, пов'язана із Святославом Вакарчуком, з'явилася саме нещодавно. Сьогодні на різних рівнях (від соцмереж до міжнародних конференцій) активно обговорюється те, що він, можливо, йде в Президенти і балотуватиметься на наступних виборах.

Святослав не говорить «хочу стати Президентом», тим самим підтверджуючи чутки, але однозначно й не заперечує її. Тим не менш, нещодавно він виголосив полум’яну промову-звернення до українського народу в рамках Європейського форуму YES. Багато хто вже встиг назвати його істинним та сумлінним лідером нації. А недоброзичливці порівняли з молодою Юлією Тимошенко, яка вміла із сяючими очима вселяти в людей ефемерні ідеї. Але кримінальний компромат, як на леді Ю, на Вакарчука нікому не вдасться знайти...

Вакарчук з дружиною
Вакарчук з дружиною

Політичні амбіції

Святослав Вакарчук свого часу тримав інтригу з приводу своєї участі в президентських виборах і варто сказати, що, судячи із соцопитувань у нього були непогані шанси - близько півроку він тримався в першій трійці серед кандидатів і мав від 10 до 12% у опитаних.

Але через деякий час Вакарчук сказав, що на даний момент може зробити для країни набагато більше в джинсах, ніж просто одягнувши краватку. І після цього його виключили з президентської гонки.

Але амбіції у нього все-таки залишилися, адже 16 травня Святослав Вакарчук презентував свою політичну партію, яка отримала назву "Голос". Давайте дізнаємося про неї докладніше.

Політична партія "Голос"

Святослав Вакарчук пообіцяв привести до влади молодих фахівців і зламати стару систему. З якої, він до речі, тісно знайомий: Майже рік провів в парламенті у фракції НУНС. Потім склав повноваження через "аморальну боротьбу за владу врозріз з національними інтересами".

Після цього Вакрчук став громадським активістом - ця роль дуже добре йому підходила і саме тому його починали сприймати як майбутнього кандидата в президенти. Але все-таки він відмовився від політики, на деякий час.

16 травня Вакарчук оголосив про створення партії "Голос". Кажуть, що головним координатором там стане колишній заступник міністра економіки Юлія Клименко. До речі, спочатку її називали керівником передвиборного штабу, але його, як такого не існувало.

Другою найнаближенішою людиною до Вакарчука в його партії буде відомий антикорупційний активіст, виконавчий екс-глава правління Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин.

Крім цього в партію музиканта будуть входити молоді політики, які працювали з Саакашвілі в Одесі. Одне з найвідоміших прізвищ там - Соломія Бобровська - колишній заступник голови Одеської ОДА.

Крім цього, нещодавно з Яраславном Юрчишиним зустрічалась ще одна людина, яка працювала в Одесі. Михайло Лев підтвердив це, але сказав, що в партію він входити не буде і тримається від неї окремо.

Томаш Фіала також можливо має відношення до партії Вакарчука. Це поки що невідомо напевно, але, якщо півроку тому бізнесмен зовсім відмовився коментувати свій зв'язок з музикантом. То зараз він опосередковано підтвердив, що допомагає Святославу Вакарчуку: "Бізнесмени починають розуміти, якщо вони не будуть, своїх зароблених грошей, вкладати в підтримку прогресивних політичних сил, то без цього Україна не змінюватиметься".

Деякі ЗМІ пов'язують "Голос" з Віктором Пінчуком. Хоча прямого зв'язку знайти не вдається поки що, але є досить цікава зачіпка. Першими про політичні амбіції музиканта і про створення ним партії написали ресурси, які входять медіахолдинг StarLightMedia - власність олігарха Віктора Пінчука. Деякі кажуть, що таким чином олігарх хоче підштовхнути музиканта йти в політику.

Крім цього, в ЗМІ з'являється інформація про те, що Святослав Вакарчук веде переговори ще з кількома політичними силами.

Першими з них називають Сила людей і Люди важливі, де керівниками є Андрій Садовий та Сергій Гусовський. Крім цього, до Вакарчука намір примкнути і Мустафа Найєм зі своєю "Дій з нами".

Світлини

Вакарчук з першим складом гурту "ОЕ"
Вакарчук з першим складом гурту "ОЕ"

Золотий склад "Океану Ельзи"
Золотий склад "Океану Ельзи"

Вакарчук на шоу "Голос країни"
Вакарчук на шоу "Голос країни"

Вакарчук - народний депутат
Вакарчук - народний депутат

Вакарчук на концерті
Вакарчук на концерті

Відео

Новини

Нещодавно Вакарчук сколихнув українців яскравою політичною промовою:

Раніше наш портал розповідав про президенстські амбіції Вакарчука:

Читайте новину про те, як Вакарчук роздягнувся на сцені:

Посилання

Святослав Вакарчук, як справжня рок-зірка, не дуже жадає публічності. Тому з усіх можливих соцмереж у нього є тільки 1 особистий аккаунт у Твиттері, який він використовує в основному для висловлювань на соціально-суспільну тематику: https://twitter.com/s_vakarchuk?lang=uaІ

Так, його немає в Інстаграмі! Усі сторінки під ім’ям Вакарчука – це Інстаграм фейки фанатів.

Зате у гурту «Океан Ельзи» є офіційний ютуб-канал: https://www.youtube.com/user/okeanelzyofficial?ucbcb=1

І сторінка в ФБ: https://www.facebook.com/okeanelzyofficial/

А також офіційний сайт: http: //www.okeanelzy.com/ua/