Відомий мандрівник і телеведучий Дмитро Комаров вже не один рік займається благодійністю. Діма допомагає хворим дітям - тим, чиє життя висить на волосині. Завдяки своїй величезній аудиторії в соціальних мережах ведучий допомагає збирати гроші на дорогі операції та лікування, які можуть врятувати чиєсь маленьке життя. Допомагає йому в цьому відома співачка, солістка групи “Время и Стекло” Надя Дорофєєва, а також український дизайнер Андре Тан.

Разом з Андре був створений благодійний проект “Чашка кави”, і в минулому році була представлена м'яка іграшка в формі трикутного глобуса, яка миттєво розлетілася всією Україною. Були продані понад 3000 іграшок, а гроші з їх продажу - 253 тисячі гривень - пішли на лікування важкохворої дитини. В цьому році Діма і Андре створили новий продукт - сумку-шоппер (її ціна - 249 гривень).

Знай.uа” побував на зустрічі з Дмитром Комаровим і Андре Таном, на якій вони детально розповіли про виконану роботу і про те, наскільки важливо підтримати їхню ініціативу.

Андре Тан і Дмитро Комаров

Мало хто знає, що дизайнер Андре Тан протягом 5 років допомагає дитячим будинкам - розробляє і продає у своїх магазинах одягу м'які іграшки, а гроші з їх продажу віддає на допомогу дітям, і одяг в тому числі. Тому не дивно, що він приєднався до проекту “Чашка кави” Дмитра Комарова. Разом вони показують яскравий приклад того, що допомагати іншим легко.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

"Мені було приємно отримати величезну кількість позитивних відгуків. Так, ми їздимо в дитячі будинки, але про це ніколи не розповідаємо, - поділився Андре Тан. - Цей сезон ми пішли далі - вирішили відмовитися від іграшки. Запропонували зручну річ, з якою можна піти на роботу, в супермаркет, піти на прогулянку, - такі сумки. Щоб усі бачили, що ви - соціально активна людина. Плюс, ви ще не тільки робите добру справу, ви рятуєте планету від використання пластика. Це міжнародна тенденція - всі відмовляються від пластикових пакетів. Ця сумка прослужить вам довго - сумка поза часом. І вона ще цікавих кольорів: колір пудри, колір ранкового неба і чорного, який підходить до всього".

Купивши сумку-шоппер, ви допомагаєте врятувати життя хворій дитині. Ціна питання - 249 грн

Як зазначив Дмитро Комаров, Андре Тан - це перший бізнесмен, який приєднався до "Чашки кави", і поки єдиний.

"Андре Тан показує своїм прикладом, як легко допомагати, абсолютно не навантажуючи фінансово свій бізнес і свою компанію. У минулому році дійсно трикутні глобуси розлетілися, і 253 тисячі гривень пішло на лікування дитини. Цієї суми було недостатньо для операції. Ми підключили гроші з нашого фонду, але саме цих грошей, 10 тисяч доларів, не вистачало. І дитина сьогодні здорова. Це приклад для багатьох бізнесменів і підприємців - запускайте в свій асортимент якийсь товар, і весь отриманий прибуток відправляйте на благодійність, забираючи собівартість. Це абсолютно чесно, прозоро і ефективно", - поділився Діма.

Він закликав не бути байдужими і підключитися бізнесменів, рестораторів до їхньої ініціативи.

"Я довго цього чекаю, але поки Андре Тан залишається єдиним", - підкреслив він.

Андре Тан додав, що очікував від інших бізнесменів активних пропозицій, але ніхто не звернувся.

"Я думав, ось ми покажемо прекрасний приклад для того, щоб далі всі підключалися і працювали в цьому напрямку. Але, ні. Жодна компанія більше не прийшла до Діми і не сказала, давай робити це разом. Можливо, дійсно до Діми складно достукатися, він не відповідає на листи в силу своєї зайнятості. Я знаю, що таке зйомки, коли ти навіть не в місті, а на іншій частині планети, плюс до всього - у тебе інший часовий пояс. Адже у Діми немає асистента. Я закликаю, не ображайтеся на Діму, він дуже зайнятий. Але я думаю, що тут, якщо хтось би захотів, знайшов би вихід", - повідомив він "Знай.ua ".

На думку дизайнера, в Україні поки немодно допомагати.

"Я думаю, це питання часу. Все зміниться. Ви знаєте, навіть якщо брати таке місто, як Барселона - ми всі закохані в нього, а якихось 20 років тому це місто не вважалося таким модним, хоча архітектура була ще на початку 19 століття. Розумієте? І Гауді з усіма своїми архітектурними досягненнями. Тільки останні 20 років це стало модне і культове місто. Точно так же, я думаю, і питання благодійності вирішаємо, просто питання часу", - упевнений Андре Тан.

Як з'явилася "Чашка кави"

"Ви, напевно, всі пам'ятаєте історію, яка сталася років 3,5 тому. Коли напередодні Нового року маленький хлопчик Андрійко захворів онкологією, і йому потрібно було терміново рятувати життя. Він збирав на операцію, роблячи сніговичків своїми руками разом з рідними, і продаючи цих сніговичків. Підхопила цю ініціативу вся планета, не тільки Україна. Багато хто з європейських країн і навіть інших континентів стали купувати цих сніговичків. Мене ця історія зачепила, і я вирішив допомогти. Познайомився з Андрійком і його сім'єю", - поділився Комаров.

Андрій і його мама Альона були присутні на зустрічі і поділилися своїми враженнями.

Андрію допомогли побороти рак і врятувати життя

"Спасибі за життя моєї дитини. "Чашка кави" врятувала багато життів. Гроші, які були зібрані нам понад потрібного, передалися іншим дітям", - зазначила вона.

Мама Андрія - Альона (у центрі)

Діма додав, що Альона - людина неймовірної доброти, і завдяки її допомозі "Чашка кави" рушила вперед. Вона і зараз допомагає проекту, крім того, надає моральну допомогу батькам, чиї діти опинилися на краю смерті.

Принцип роботи "Чашки кави"

Діма зазначив, що гроші, які перераховують люди, йдуть на карту батькам тяжкохворих дітей. Це пряма допомога.

"Ми не торкаємося грошей. Для того, щоб люди розуміли, що виключені будь-які махінації. Збір йде на картку батьків. Це все відбувається на довірі батьків. Коли проводиться операція, і є залишок коштів, то він переводиться цими батьками на картку інших батьків, які стоять в черзі. У нас дуже велика черга", - розповів Комаров.

За словами Дмитра, на жаль, допомогти всім не виходить - тільки 10-15 дітям вдається зібрати необхідну суму.

"Я є гарантом в даному випадку. Якщо я з'являюся з дитиною, то це означає, що історія перевірена. І я своєю репутацією ручаюсь за те, що це дійсно правдивий випадок, дійсно потрібні кошти, і вони підуть у напрямку. Я беру на себе контроль над цим. Це спосіб привернути увагу - з миру по нитці", - додав Дмитро.

Невелика передісторія

Чому з'явилася назва проекту "Чашка кави"? Як виявилося, це сталося зовсім випадково.

"Одного разу, років 4 тому, на мене вийшли і сказали, вмирає дівчинка, і вона любить дуже твою програму і дуже хоче тебе побачити. Я не міг не відреагувати! - поділився Комаров. - Я поїхав в лікарню. У дівчинки не було кишечника. Це провина нашої медицини, не догледіли. Давали знеболювальне, була неправильна діагностика, а коли вже напад стався - кишечника немає, все. І дівчинка втрачала в день по кілограму, згасала, синіла. Я приїхав, подарував їй іграшку, посидів з нею. Мене так зворушила ця історія. Я бачу, що вона просто не виживе. Я з лікарями поговорив. Їй потрібно в Італію і 86 тисяч євро - там вона буде жити хоча б. Я тоді в вигляді експерименту сфотографувався з нею і написав пост від душі - це був мій потік свідомості. І виклав.

За першу добу я зібрав 10 тисяч доларів. Я не очікував, що таке може бути - такий відгук, така довіра. Я провів ефір прямий і зібрав ще за кілька днів 10 тисяч доларів. До Нового року я зібрав ще 30 тисяч, але все одно не вистачало ще. І я виставив на аукціон свою камеру дорогу. Ці гроші пішли на допомогу дитині. Її купила українка, яка живе в Італії. Ми встигли перед Новим роком відправити Катю в Італію. І, слава богу, вона жива - її вже Італія взяла на своє забезпечення. Кишечник, як і раніше, не відновлений ще. Вона ходить в школу, повноцінно живе, але єдине - з нею завжди рюкзачок - такий мобільний замінник життя. Зараз чекають технологію, як наростити кишечник.

Тоді у мене виникла ідея. Може, я тоді і створив свою програму "Світ навиворіт", щоб потім, користуючись аудиторією, можна було дійсно робити добрі справи всім разом. Я став вигадувати назву, мені здалося "Чашка кави" - це дуже актуально. Тому що більшість з нас випиває щодня чашку кави. Ця чашка кави нам не принципова. Ідея в тому, щоб один раз, нехай навіть раз на місяць, відмовившись від однієї чашки кави, ми можемо врятувати життя".

Діма Комаров додав, що в середньому люди переводять по 20-50 гривень на карту батьків дитини, але не варто соромитися - навіть 1 гривня може допомогти!

Фонд "Чашка кави" - неофіційний, адже до офіційних благодійних фондів, на думку Комарова, в нашій країні ставлення неоднозначне.

"Тому що всі знають, що через деякі фонди відмиваються гроші. Тут питання довіри, питання совісті. Це тонка сфера. Тому ми не відкрили досі офіційний фонд", - пояснив Комаров.

Додамо, що в "Чашці кави" всі волонтери. Є юрист - чоловік, який сам особисто звернувся до Діми з пропозицією допомогти і безоплатно надає юридичну допомогу. Компанія Bookimed, яка займається медичним туризмом, так само приєдналася до проекту і допомагає у виборі клінік і лікарів. Вони аналізують вартості операцій в різних містах і країнах, і в Україні в тому числі, і пропонують найвигідніший і кращий варіант для лікування в конкретному випадку, щоб не переплачувати і отримати необхідну допомогу.

Завдяки фонду "Чашка кави" на сьогоднішній день зібрана загальна сума 32 млн 210 тисяч гривень!

Юлія Абрамова

Нагадаємо, раніше Дмитро Комаров звернувся до українців за допомогою - зібрати значну суму коштів для лікування Вови Круглика.

Як повідомляв “Знай.uа”, Комаров здійснив мрію українця з інвалідністю.

Також “Знай.uа” писав, що Надія Дорофєєва звернулася до підписників з благанням про допомогу.