Талановитий український кондитер Єлизавета Глінська прикрасила своєю персоною суддівський склад нового, дев'ятого, сезону кулінарного шоу “МастерШеф”. У травні канал СТБ розпочав зйомки, і вже цієї осені телеглядачі побачать нових учасників-аматорів і випробування, які приготували для них судді. Компанію Лізі складають незамінний Ектор Хіменес-Браво та Володимир Ярославський. З ними вона встигла попрацювати і здружитися в “МастерШеф. Професіонали”.

Знай.uа” поспілкувався з Єлизаветою Глінською про закадрове життя на проекті і труднощі, з якими стикаються аматори. Адже Ліза сама колись була такою ж учасницею - вона прийшла на другий “МастерШеф” у 2012 році і перемогла. Її приклад успіху показовий! Вона знає, які труднощі випадають кожному учаснику і як часом буває важко впоратися з емоціями.

Єлизавета Глінська

Ліза, зйомка одного з випусків нового “МастерШеф” проходить в Пирогово. Це виїзна локація. Будь-який відвідувач парку-музею може спостерігати за роботою учасників. А як вам бути по інший бік, в числі суддів, а не учасників?

Так, я знаю цю кухню з іншого боку - коли ти стоїш на партикаблі три години, смажиш м'ясо, і тобі зверху ще сонце, і розпечені поверхні, на яких ти не розумієш, то ти помилився і на плиту руку поклав або це настільки розпечена робоча поверхня: можна яйце кинути, і воно засмажиться. Тому всім тут мальовничо, красиво, а учасникам це дуже складно, важко сконцентруватися, зібратися, пару раз втратити свідомість від цього. Красиво - так, але учасникам - невесело.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні
Показати ще

А що суддям? Ми сидимо в трейлері з кондиціонером.

Зйомка МастерШеф у Пирогово

Ліза, а які враження у вас від нового сезону?

Мені, якщо чесно, складно було переключитися з професіоналів на аматорів. Спочатку, коли люди тільки прийшли, у мене в голові була картинка: як так, щось не так посмажити або не так нарізати? А потім я сказала собі: "Стоп-стоп-стоп". І кожен раз себе гальмувала - це ж аматори, і сприймати їх потрібно як аматорів, витягувати свої якісь відчуття і емоції, коли я була саме аматором. Тому я перебудувалася, але це зайняло певний час. Звичайно, я розумію, що у них це все ще попереду. Хотілося б, щоб вони ще краще готували і були більше залучені в процеси. Але не варто забувати, що вони аматори!

Що ви можете розповісти про нових учасників?

Я б дуже хотіла сказати, що учасники молодці, що вони ростуть, слухають все, що ми їм говоримо.

А вони ростуть?

А от не завжди. На вердиктах ми кожен раз намагаємося їм все пояснювати - говоримо 10-15 хвилин учаснику про його страву. Але, на жаль, ефірний час не гумовий, і коли глядачі дивляться випуск, то туди входять якісь основні моменти: припустимо, що це було добре чи це було погано. Але насправді ми розповідаємо все більш розгорнуто - що так краще не робити і чому. Все це в ефір не влазить. І це вже теж є частиною навчального процесу. Спершу вони були розсіяні, не все чули. Наприклад, ситуація: чорний шоколад з яблуком абсолютно не є добре поєднання. Я це одному учаснику сьогодні сказала. Завтра вони знову притягли мені яблуко з чорним шоколадом. Ну народ? Давайте уважно!

Володимир Ярославський, Ектор Хіменес-Браво та Ліза Глінська - судді МастерШеф

І я сама помітила, що ми якісь речі говоримо, і, якщо вони нас чують, то на наступний раз трансформують щось, змінюють і коригують. А якщо вони один з одним базікають, розсіяні, то, звичайно, процес сповільнюється. Хочеться, щоб вони побільше читали, побільше дивилися, цікавилися, поглиблювалися. Ось професіонали більше були експериментаторами.

Ви маєте на увазі учасники "МастерШеф.Профессіонали"?

Так! Недавній приклад, аматори принесли мені шарлотку, хорошу, яблучну, з пухнастим, ніжним, повітряним бісквітом. Ніби як і молодці, але хотілося б експерименту - додати в класичний рецепт якогось соусу або прошарок чогось. Дуже багато хто з аматорів бояться відступати від рецепту. Хоча з іншого боку, може це і непогано зараз, нехай поки вони класику роблять, але добре.

А що найголовніше в оцінці страви? На що ви дивитеся?

Презентація дуже важлива, а з цим бувають труднощі. Особливо якщо немає досвіду, немає напрацювань. Я бачу іноді картинку в голові, а на тарілці виходить зовсім не те, що представляла. На останніх трьох хвилинах складно зробити гарну презентацію, на це теж потрібен час.

Намагаємося бути поблажливими, в тому плані, що вони тільки вчаться. Краще самому посунути, поправити, сказати, що так було б краще. А оцінюючи смаки, я намагаюся спробувати кожен інгредієнт окремо, а потім всі разом. Якщо це працює все разом - це добре. Буває, окремі інгредієнти зроблені добре, ти їх пробуєш, а разом вони не працюють. Насправді дегустація - дуже складна штука. Я була на кількох конкурсах, де оцінювала кондитерські здібності. І під час оцінювання потрібно посмакувати кожен інгредієнт. Припустимо, крем приготований добре: немає крупинок, текстура однорідна, він тримає форму; бісквіт повітряний, не гумовий. У кожного інгредієнта є свій опис. Якщо щось вибивається - все, смак всієї страви втрачається.

Була ситуація в цьому сезоні, коли дівчина дуже смачно приготувала у вигляді гарніру шматочки манго - вони були злегка тушковані в гострому соусі. Це було так смачно! Я шматочок взяла, і мені шалено хотілося їсти ще. Хоча я не люблю гостре. Це було круто, смачно і незабутньо! Здавалося б, що тут такого? Але придумала ж, і це манго відбилося в пам'яті. Мої рецептори досі відчувають цей смак!

Володимир та Ліза

Як складаються стосунки з суддями? Вам приписують роман то з Ектором, то з Володимиром.

Логічно, що ми зараз проводимо і з Ектором, і з Володимиром більшу частину часу разом. У нас спільні теми, загальні розмови, і так - у нас є спільні фотографії. Я не розумію, як тут можна говорити про роман? Якщо люди разом працюють, то вони завжди будуть разом. У нас дуже хороші відносини. Ми досить-таки близько спілкуємося. Немає дистанції. Немає такого, коли ми вийшли на майданчик - і тут ми дружні, а потім розвернулися - і один одного не знаємо. Ні!

А конкуренція є?

Я не відчуваю її взагалі! Мені здається, що кожен займає свою нішу. Я більш впевнено себе почуваю, коли учасники приносять мені десерти. Хлопці намагаються в цю тему не лізти, і давати мені можливість оцінити. Навіть коли мені приносять рибу, і моя думка може не збігатися з думкою Ектора або Володимира, ні разу не було, щоб хтось із них дорікнув мені - ні поглядом, ні словом. Я відчуваю себе дуже комфортно.

Знаєш, у чому дискомфорт? У мене іноді руки сверблять, хочеться підбігти до кожного учасника і щось допомогти, показати щось. І я готова так робити кожен раз. Але не можна допомогти одному. Тоді треба йти рядами і допомагати всім. Так не можна. Все-таки учасники на проекті повинні себе самі проявити.

Юлія Абрамова

Нагадаємо, раніше знаменитий шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво ексклюзивно розповів про життя в Україні, чому ще не одружився на українській красуні і про зйомки дев'ятого сезону "МастерШеф".

Також портал “Знай.uа” публікував інтерв'ю з другим суддею “МастерШеф” Володимиром Ярославським. Шеф-кухар відверто розповів про роботу з аматорами і про особисте життя.

Також “Знай.uа” писав, що український театр підкорив американське шоу талантів номером про війну.