128 років тому, 3 січня 1892 року народився легендарний Джон Толкін. Автор культового роману ″Володар перснів″ став прабатьком нового жанру в світі літератури і зробив вплив не лише на письменників наступних років, а й на музику.

Коли Толкін вперше опублікував свого ″Хоббіта″ він і не здогадувався, що книга послужить в якійсь мірі розвитку рок-н-ролу і породить цілі жанри в музиці, пов'язані з барвистими, вигаданими світами, в яких будуть ельфи, гноми, орки і, звичайно ж, хоббіти.

Після того, як ″Володар перснів″ швидко став культовим після публікації в 1954 році, ціле покоління майбутніх хіпі були в буквальному сенсі зачаровані цим твором. І це не дивно, адже всі ці фантастичні створіння Середзем'я — ельфи, чарівники, хоббіти, так збігалися з ідеалами ″дітей квітів″, які прагнули возз'єднатися з природою, відкидаючи агресивний, індустріальний світ, в якому вони народилися.

Але книги Толкіна не викликали б такого інтересу серед цих верств населення, якби їх не просувала одна з найбільших рок-н-рольних груп - Led Zeppelin.

Вплив Толкіна на тексти пісень Роберта Планта вперше проявився в другому альбомі групи з простою назвою Led Zeppelin II, в який війшла стильна пісня ″Ramble On″ - фантазія на тему Середзем'я, де головний герой йде за коханою, яку зустрів у Мордор, але не вберіг від загребущих рук Голлума.

″T’was in the darkest depth of Mordor/ I met a girl so fair, / But Gollum, the evil one crept up/ And slipped away with her″ (У найпохмуріших глибинах Мордора я зустрів прекрасну дівчину, але злий Горлум підповз і вкрав її у мене ), - співається в пісні.

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

У 1971 році Роберта Плант вирішив продовжити використовувати образи світу Середзем'я в треку ″Misty Mountain Hop″, де відчуваються явні асоціації з деякими моментами першого розділу ″Хоббіта″.

Цей альбом містить ще одну пісню, натхненну Володарем перснів — в ній є натяк на епічну битву на Пеленнорських Полях, яка відбувається в заключній книзі саги.

″Темний Лорд набирає силу цієї ночі, я чую тупіт кінських копит в долині внизу. Я чекаю ангелів Авалона, я чекаю світла зі Сходу″.

Вплив Толкіна можна також знайти в більш пізніх роботах Led Zeppelin, таких як пісня ″Over the Hills and Far Away″ з альбому 1973 року Houses of the Holy. «Хоббіті».

У ній Роберт Плант посилається на кілька подій, що відбуваються в ″Хоббіті″. Однією з них є гра в загадки, в яку грають Більбо і Голлум. .

Нагадаємо, за мотивами "Володаря перснів" вийде нова гра

Як повідомляв портал Знай.ua, Amazon зніме серіал "Володар Перстнів"

Також Знай.ua писав, легендарні рокери Led Zeppelin змушені захищати авторські права на власний хіт Stairway to Heaven