Романтично-фантазійна стрічка "Віддана" вийде у широкий український прокат 16 січня, але її прем'єра вже відбулася у Львові та Києві.

13 січня корреспондент Знай.ua відвідав разом з учасниками знімальної групи та зірками допрем'єрний показ у столичному кінотеатрі "Оскар" (ТРЦ Gulliver). Журналісти мали змогу спершу подивитись стрічку, а потім задати хвилюючі питання автору, акторам та іншим членам команди.

Виконавиці головних ролей у лавсторі Віддана
Виконавиці головних ролей у лавсторі Віддана
Маріанна Янушевич та Алеся Романова

Відверті зізнання

"Віддана" знята за мотивами бестселеру Софії Андрухович "Фелікс Австрія" - кращої книги 2014 року за версією BBC Україна. Тож, ті, хто читав роман, вже мали свої очікування від екранізації. Але навіть вони були приголомшені деякими моментами у стрічці.

За сюжетом події у "Відданій" розгортаються у другій половині 19 століття у Станіславові (наразі - Івано-Франківськ), коли місто було частиною Австро-Угорської імперії. Головні героїні - це панянка Адель (Алеся Романова) та її служниця Стефа (Маріанна Янушевич). Долі жінок тісно пов'язані, а стосунки так заплутані, що у глядача теж складається неоднозначне враження від персонажів. Актрисам довелося грати складні ролі та зважитися на відверті сцени. Про них і розповімо окремо.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

Кадр з фільму

Від перегляду сцени, коли Аделя приймає ванну, а Стефа її миє, затримується подих. Так, в цьому немає нічого дивного, бо панянок завжди мили служниці, але між героїнями відчувається якась невидима струна, яка або розірветься з тріском, або притягне їх одна до одної.

Кадр із фільму

Алесі Романовій довелося повністю оголитися заради цих кадрів, та ще й у перший знімальний день. Як зізналася акторка, вона дуже хвилювалася.

"Я стою посеред крижаного павільйону, де вітер дме, в мідній ванні. Туди постійно додають тепленької водички, і кожен, кому не лінь, полоще руки, щоб перевірити, чи тепло там. Зйомки тривають дуже довго - більше, ніж звичайний знімальний день. Незнайома дівчина, яка не говорить зі мною на одній мові, повинна мити мене, і вона миє. Їй кажуть: "Не так треба мити, а якось трохи більш загадково", - поділилася враженнями акторка про першу зустріч з Маріанною, яка з Польщі та не говоре українською.

Алеся Романова, фото: Знай.ua
Алеся Романова, фото: Знай.ua

За словами Романової, з Ромою Луцьким, який зіграв її чоловіка Петра, вона теж познайомилася під час саме інтимних зйомок.

"Так був побудований графік, що у перший знімальний день ми, абсолютно голі, лежимо в ліжку, і я своєю ногою повинна закривати його гідність. Я сильно переживала, що дуже багато людей дивляться. Ще, до речі, у мене був "постиж". Розумієте? Історичний фільм, і інтимна зона повинна бути відповідна. У мене була спеціальна накладка там, яка, слава богу, не потрапила до фінальної версії. Я дуже хвилювалась! Але режисер правильно побудувала знімальний процес, і я собі подобаюся на екрані", - зізналася Алеся Романова.

Кадр з фільму

Головну героїню Стефанію зіграла полячка Маріанна Янушевич. Незважаючи на те, що вона досконало вивчила український текст, для органіки образу її переозвучили. У "Відданій" Стефа говорить голосом Марії Стопник - молодої акторки з Тернополя, учасниці шоу "Х-Фактор".

Маріанна Янушевич, фото: Знай.ua
Маріанна Янушевич, фото: Знай.ua

Акторка зізналася, що для неї "Віддана" - дебют. Цікаво, що вона не є акторкою за фахом, не вчилася майстерності, а колись працювала офіціанткою. Попри це, Маріанна здійснила давню мрію - знялася у повнометражному кіно.

Маріанна Янушевич та Євген Філатов, фото: Знай.ua
Маріанна Янушевич та Євген Філатов, фото: Знай.ua

Христина Сиволап та Вероніка Ясинська, фото: Знай.ua
Христина Сиволап та Вероніка Ясинська, фото: Знай.ua

Вероніка Ясинська та Роман Луцький, фото: Знай.ua
Вероніка Ясинська та Роман Луцький, фото: Знай.ua

Софія Андрухович (у центрі)
Софія Андрухович (у центрі)

Команда "Відданої"

Лавсторі для багатьох стала дебютом: і для режисерки Христини Сиволап, і для акторів, і для композитора Євгена Філатова (The Maneken).

"Це той перший млинець, який нам вдалося зробити з найрум'янішою скоринкою. Для мене не вперше писати музику симфонічного характеру, зі струнними оркестрами, але бути свідком і бачити плоди роботи в кінотеатрі - вперше! Чому я невимовно радий. Це величезна ступінь довіри. Сподіваюся, що це початок мого творчого шляху як композитора", - зізнався Євген Філатов.

Роман Луцький з Івано-Франківська. Він розповів, що заздалегідь знав, що зіграє Петра в екранізації. Але, як зізналася режисерка Христина Сиволап, знайти головних героїнь було важко.

"Зі Стефою та Аделею була довжелезна подорож. Іронічно сталося, тому що ми шукали Аделю в Польщі, а Стефу - в Україні, і ви бачите, що все вийшло навпаки. Багато критеріїв було до Стефи. Одного разу Анна Самойленко мені надсилає під самий Новий рік фотографію Маріанни і каже: “Дивись, яка Стефа є у Польщі”. Потім ми зрозуміли, що Аделю треба шукати в Україні. І знайшли Алесю. Так стався цей ансамбль", - розповіла Христина.

На прем'єрі була і письменниця Софія Андрухович. Несподівано було почути від неї, що виявляється, вона бачила персонажів зовсім іншими.

"Насправді я все уявляла зовсім інакше, і всі актори зовсім не схожі на мої персонажі. Просто від самого початку, коли я відчула, що мені хочеться ризикнути, я собі постановила, що найрозумніше - просто дистанціюватися від цієї справи. Тому що я бачу, що Надя (продюсерка Надія Зайончковська - ред.) по-справжньому захоплена та хоче зробити хорошу річ, а це - найважливіше! Я розуміла, що це буде щось інше, ніж мій роман. І це добре. Це є інтерпретація", - розповіла Андрухович.

Фантазії Стефи

Головна героїня Стефа з дитинства живе у родині доктора Анґера. Вона - служниця, але росла та вчилася разом з Аделею - донькою доктора. Стефа робить абсолютно все - доглядає за панами, будинком та готує так, що слава про її кулінарні здібності пішла по всьому Станіславові. Але в душі у неї вирують безліч думок та почуттів. Вона відчуває себе самотньою та позбавленою любові. Тому, час від часу вона розмовляє з картинами на стінах, з живими рибами. Її дивна поведінка через те, що вона дуже закомплексована.

Кадр з фільму

Як повідомила сценаристка Аліна Семерякова, у героїні постійні гойдалки відносин: з Адель, з Петром, з самою собою.

"Вона постійно себе то карає, то починає щось витворяти, і сама не розуміє, навіщо? Її страшний комплекс в тому, що вона шукає відображення своєї любові в чужих очах, тому намагається якомога більшій кількості людей допомогти. Її проблема в співзалежності: від Аделі, від Йосипа, від хлопчика. Вона не відчуває свою цінність і прилипає до будь-якої істоти, яка, як їй здається, може дати хоч трохи любові", - пояснила сценаристка.

Про зйомки

Хоча події розгортаються у Станіславові, у самому Івано-Франківську не знімали. Було задіяно чотири локації в інших місцях: у Києві, в Чернівцях, Білій Церкві та кіноселищі Ніжиловичах під Києвом.

У павільйоні №2 кіностудії FILM.UA Group спеціально для "Відданої" були збудовані декорації старовинного маєтку. Це австрійська вілла кінця 19-го сторіччя. Саме в цих декораціях відбувались зйомки майже усіх інтер’єрних сцен фільму.

За одяг героїв відповідала художниця з костюмів Леся Патока. Спеціально для стрічки було пошито понад 150 костюмів і зібрано понад 300 образів періоду стику 19-го і 20-го століть. Також було знайдено та виготовлено багато оригінальних ювелірних прикрас, головних уборів, взуття та аксесуарів.

Тіна Кароль та Юлія Саніна (THE HARDKISS) записали спільний саундтрек до фільму. Пісня називається “Вільна”.

У "Відданій" також зіграли епізодичні ролі Катерина Кухар, Ада Роговцева, Наталя Васько, Ірма Вітовська, Себастьян Цибульський та багато інших відомих акторів.

На гранд-прем'єрі в "Оскарі" багато хто з них змогли прийти, аби підтримати знімальну групу.

Серед зіркових гостей були помічені учасники гурту The HARDKISS Валерій Бебко та Юлія Саніна, режисери Ахтем Сеітаблаєв та Антоніо Лукіч, засновниця Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська, PR-менеджерка Pianoбой Ольга Шурова, актор та політик Євген Нищук, екс-голова Держкіно Пилип Іллєнко, телеведучі Соломія Вітвіцька, Надія Матвєєва та В'ячеслав Соломка, екс-генеральний директор “Нового каналу” Олексій Гладушевський, генеральний продюсер ОМКФ Юлія Синькевич, співак Laud, дизайнер Жан Грицфельдт.

Фото 1 из 59.
Фото 2 из 59.
Фото 3 из 59.
Фото 4 из 59.
Фото 5 из 59.
Фото 6 из 59.
Фото 7 из 59.
Фото 8 из 59.
Фото 9 из 59.
Фото 10 из 59.
Фото 11 из 59.
Фото 12 из 59.
Фото 13 из 59.
Фото 14 из 59.
Фото 15 из 59.
Фото 16 из 59.
Фото 17 из 59.
Фото 18 из 59.
Фото 19 из 59.
Фото 20 из 59.
Фото 21 из 59.
Фото 22 из 59.
Фото 23 из 59.
Фото 24 из 59.
Фото 25 из 59.
Фото 26 из 59.
Фото 27 из 59.
Фото 28 из 59.
Фото 29 из 59.
Фото 30 из 59.
Фото 31 из 59.
Фото 32 из 59.
Фото 33 из 59.
Фото 34 из 59.
Фото 35 из 59.
Фото 36 из 59.
Фото 37 из 59.
Фото 38 из 59.
Фото 39 из 59.
Фото 40 из 59.
Фото 41 из 59.
Фото 42 из 59.
Фото 43 из 59.
Фото 44 из 59.
Фото 45 из 59.
Фото 46 из 59.
Фото 47 из 59.
Фото 48 из 59.
Фото 49 из 59.
Фото 50 из 59.
Фото 51 из 59.
Фото 52 из 59.
Фото 53 из 59.
Фото 54 из 59.
Фото 55 из 59.
Фото 56 из 59.
Фото 57 из 59.
Фото 58 из 59.
Фото 59 из 59.

На гостей також чекало багато тематичних сюрпризів від знімальної команди фільму. Наприклад, виставка неймовірних костюмів, що були задіяні у "Відданій". Також 7 постерів, які присвячені головним героям історії: Стефі, Аделі, Петру Сколику, Доктору Анґеру та Велвелу, Ернесту Торну та акторці його театру, а також місту Станіславів.

Стенд від FILM.UA Group Store чарував надзвичайно гарною сувенірною колекцією, створеною спеціально до прем’єри фільму "Віддана". Відтак на стенді можна було побачити предмети гардеробу, різноманітні аксесуари й книжкову продукцію від Старого Лева. Видавництво, до речі, розіграло серед гостей свята 2 подарункові комплекти, що включали роман "Фелікс Австрія" та кулінарний записник "Галицькі смаколики", у якому читач відшукає рецепти страв галицької кухні від відомої кулінарної блогерки пані Стефи, атмосферні фотографії та кадри з фільму.

Справжньою кульмінацією став виступ гурту "Один в Каное" з хітом "Човен", що також увійшов до офіційного саундтреку стрічки та виступив центральною композицією першого офіційного тизера фільму.

Виробник стрічки: FILM.UA Production за підтримки Уряду України та Міністерства культури України.

Кінодистрибутор - Вольга Україна.

Нагадаємо, 5 грудня 2019 року в український прокат вийшла історична драма "Чорний ворон" за мотивами однойменного роману Василя Шляра. Читайте найцікавіші факти про головний український блокбастер.

Також раніше актор Тарас Цимбалюк розповів про продовження серіалу “Кріпосна”, в якому він зіграв коваля Назара.

А акторка Ольга Сумська зізналася, чим її здивували польські фани після прем’єри там ”Кріпосної”.