Український психолог і телеведучий Дмитро Карпачов у спецпроекті "Тато на карантіні" щодня спілкується з зірковими татами. В прямому ефірі Instagram-акаунта СТБ психолог дізнається їхні лайфхаки у вихованні дітей та ділиться своїми.

Новим гостем ефіру став ведучий реаліті-шоу ″Холостяк″ та програми ″Неймовірна правда про зірок″ Григорій Решетник.

У Григорія двє прекрасних синів — старший Іванко і молодший Дмитрик. Між хлопчиками 4 роки різниці у віці. Він поставив Дмитру актуальне питання - як пояснити дитині, що тато не може присвячувати йому весь свій час на карантині, але при цьому не образити її.

″Я і до карантину багато часу приділяв сім'ї. Так що не був ошелешений тим, що тепер на карантині потрібно буде ще більше часу приділяти синам. Але через два-три тижні я зрозумів, що діти сприймають мій час, проведений з ними, як даність. Вони думають, що я повинен бути з ними на всі 100%. Більш того, вони не хочуть ділити мене з мамою. Їм здається, що вони придумали свій світ і тато якось нечесно поводиться, коли йде в сусідню кімнату і займається своїми справами або проводить час з дружиною. Хлопчики це сприймають з розумінням, але довго протриматися без тата не можуть″, - поділився проблемою Григорій.

Григорій Решетник з синами, фото:СТБ
Григорій Решетник з синами, фото:СТБ

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Карпачов дав пораду Решетнику - з дітьми потрібно домовлятися і однією розмовою у цьому випадку не обійтися.

″Потрібно пояснювати дітям: ″Я вас дуже люблю. А я ще люблю маму. Ви ж маму любите? Ви хочете з нею час проводити? І я маму люблю і теж хочу з нею проводити час. Тому що мама теж сумує і за татом″. Якщо це відбувається в такій формі, тоді діти будуть бачити, що ти просто хочеш приємно провести час з мамою. Потрібно показати, що твої дії - це те, чого хотіли б і діти. Поступово вони почнуть все помічати і розуміти″, - порадив Дмитро.

Разом з тим Карпачов зазначив, що з малюком до 3 років домовитися складно.

″Єдиний спосіб викроїти час у дітей до 3 років - це чимось їх зайняти. З кризи трьох років дитина починає розуміти, що я - це я, інші люди - це інші люди. Домовлятися можна починати і раніше, але мірилом тут є розуміння дитиною того, що ти йому пропонуєш. Для цього ти можеш у нього запитати: ″Чи розумієш ти, чому я йду до мами?″. Якщо він відповість, що так - це відмінно. Безумовно, потрібно усвідомлювати, що він може забути про це, тому що його пам'ять ще не сформувалася″, - пояснив Дмитро.

Григорій Решетник з сім'єю, фото:СТБ
Григорій Решетник з сім'єю, фото:СТБ

Ще одне актуальне питання про кризу віку: чи потрібно залучати старшу дитину до виховання молодшої і чий він союзник - батьків чи брата / сестри?
Старша дитина виступає союзником того, хто з ними домовиться. Залучаючи його до виховання молодшого, важливо враховувати нюанс: це має бути за згодою обох сторін і старша дитина не має це робити проти своєї волі, інакше в майбутньому виникнуть відкриті конфлікти і навіть вороже ставлення до молодшого брата чи сестри.

сини Григорія Решетника, фото:СТБ
сини Григорія Решетника, фото:СТБ

Обговорили ведучі і те, в якому віці потрібно менше втручатися в життя дитини. Карпачов розпові, як він готує сина до дорослого життя.

″Я з п'яти років пояснюю синові, що він живе в моєму будинку, де є мої правила. Я кажу: ″Коли ти виростеш, у тебе буде свій будинок і свої правила. Тоді я буду приїжджати до тебе в гості і жити за твоїми правилами ″. Також готую його до того, що після 18 років він буде самостійно нести відповідальність за своє життя. А зараз за його життя і здоров'я відповідаю я. Дуже важливий тон розмови - вести діалог потрібно в дружній, але роз'яснювальної формі, а не залякувати″, - поділився думкою психолог.

Дмитро Карпачов, фото:СТБ
Дмитро Карпачов, фото:СТБ

Григорій Решетник також поділився особистим лайфхаком у вихованні дітей на карантині

″Ми з дружиною придумали фішку, яка на деякий час нас рятує і дає дітям усвідомлення, що батьки працюють. В ігровій формі ми на годину міняємося з ними місцями. Діти виконують роботу батьків: миють посуд, складають речі, прибирають, наскільки у них це виходить. Їм подобається відчувати себе дорослими і навіть командувати батьками (посміхається). А ми в свою чергу читаємо книги, збираємо конструктор, робимо те, чим займаються зазвичай діти. Свого роду місцеве самоврядування. Діти розуміють, що бути мамою чи татом не так і просто″.

Дмитру сподобалась порада Григорія:

″Це реально круто, тому що діти не тільки можуть познайомитися з домашніми обов'язками, але і зрозуміти, що той суп, який з'являється на столі, або чистота в будинку - це результат роботи тата і мами. І за це їх варто цінувати і поважати″.

Григорій Решетник з сім'єю, фото:СТБ
Григорій Решетник з сім'єю, фото:СТБ

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Дмитро Карпачов розповів, як правильно вибудувати стосунки батька з донькою

Як повідомляв портал Знай.ua, Дмитро Карпачов розповів, як "витягнути" дитину з онлайну після карантину

Також Знай.ua писав, Дмитро Карпачов застеріг про можливі проблеми в сім'ї під час карантину.