Ще в березні, з початку карантину в країні, музична індустрія зупинила свою діяльність, зазнавши багатомільйонних збитків. Досі не всі оговталися через коронакризу, як і не всі змогли повернутися до роботи. Тисячі людей залишилися без засобів до існування. Тому 11 серпня частина представників шоубізнесу об'єдналася і створила Українську Музичну Профспілку, аби відстоювати свої права перед владою.

У четвер, 3 вересня деякі зірки, зокрема Оля Полякова, Alina Pash, Alyona Alyona, Андрій Джеджула, YUKO, "Агонь", та інші представники музічної індустрії зібралися під Кабміном, аби висловити своє обурення діям влади. Вони звернулися до Володимира Зеленського з певними вимогами, повідомляє Знай.ua.

Мітинг під Кабміном, фото: Влад Булгаков (Instagram/vladibulgakov)
Мітинг під Кабміном, фото: Влад Булгаков (Instagram/vladibulgakov)

"Нас не чують", "Рівні права для всіх організаторів концертів", "Ходімо з нами таксувати", - з такими гаслами виступали мітингувальники.

Вони протестували проти указу про часткову заборону на проведення концертів для організаторів за ознакою основного КВЕД'у в рамках продовження адаптивного карантину. Інакше кажучи, зараз працювати можуть лише ті, хто при реєстрації бізнесу вибрали "концертний" КВЕД як основний.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"Ми проти встановлення вибіркових карантинних обмежень і дискримінації організаторів концертів, - говорять представники музичної профспілки. - Не виривайте в нас право на працю і виживання. Вимагаємо розробки державної політики, яка врятує музичну індустрію під час її повної зупинки! Ми довго терпіли, дотримувались всіх обмежень, поважаючи думку й позицію влади. Ми повністю були зупинені, за що не отримували жодних компенсацій при утриманні наших працівників, потім організовували концерти з дотриманням вимог Уряду розміщення однієї людини на 5 кв.м. Але з останніми діями КМУ у вигляді Постанови 720 від 26.08.20, що обмежують права та свободи громадян, гарантовані Конституцією України, ми не можемо миритися. Тепер організаторів розділяють ще і за ознакою основного чи не основного КВЕД'у для боротьби з пандемією (хоча при реєстрації це формальність, а КВЕД'и потрібні лише для статистики). Це рішення остаточно зламає музичну індустрію в Україні".

Фото: Влад Булгаков (Instagram/vladibulgakov)
Фото: Влад Булгаков (Instagram/vladibulgakov)

Alyona Alyona, фото: Влад Булгаков (Instagram/vladibulgakov)
Alyona Alyona, фото: Влад Булгаков (Instagram/vladibulgakov)

Alina Pash, фото: Влад Булгаков (Instagram/vladibulgakov)
Alina Pash, фото: Влад Булгаков (Instagram/vladibulgakov)

Оля Полякова - одна з найактивніших мітингувальників, яка закликала усіх артистів об'єднуватися в профспілку та захищати свої інтереси.

"Індустрія розділена. Один одного ми не підтримуємо. Люди не спілкуються один з одним", - зауважила співачка.

Вона вважає, що влада не повинна приймати такі рішення: комусь дозволяти працювати, а комусь - ні. На її думку, це дискримінація.

Оля Полякова на мітингу під Кабміном
Оля Полякова на мітингу під Кабміном

Тому активісти закликали владу призупинити дію або скасувати ту постанову Кабінету Міністрів України. Вони впевнені, що потрібен діалог між урядом та представниками індустрії, аби спільними зусиллями створити план виходу з кризи.

"Ходімо з нами таксувати", -  з таким плакатом стояв Сашко Таб
"Ходімо з нами таксувати", - з таким плакатом стояв Сашко Таб

Мітинг під Кабміном
Мітинг під Кабміном

В рамках мітингу з промовами також виступили члени правління Української музичної профспілки: продюсер Михайло Ясинський, юристка Ганна Степаненко та сама Оля Полякова. До них приєдналися співачка Alina Pash, засновник компанії Virus Music та очільник тікетинг-сервісу concert.ua Дмитро Феліксов, а також представник нічних клубів та розважальних закладів Антон Некрасов і представник сфери туризму Антон Тараненко.

Проте, відома українська юристка Юлія Іськова висловила іншу думку з цього приводу. Вона вважає, що деяки представники музичної індустрії згадали про державу лише тоді, коли "вже не виходить брати кешем і валізами гроші, з яких ніколи про податки ніхто і не думав".

Юлія Іськова, юристка
Юлія Іськова, юристка

"Про тих, кого не чують... Про державу, її допомогу, про те, що є права, продиктовані Конституцією, законами, міжнародними актами; про те, що потрібні одні правила для всіх і план виходу з кризи, причому не лише однієї сфери. Всі дружно згадують про це, коли вигідно. Коли вже не виходить брати кешем і валізами гроші, з яких ніколи про податки ніхто і не думав. Було зручно. Так можна було і все ок. А тепер нова реальність і тепер врятуйте нас, ПАМАГИТЕ!" - висловила свою думку Юлія Іськова.

Вона радить усім почати спершу з самих себе: платити податки та оформляти своїх працівників (за ЦПД, або в штат), відкривати ФОП, ТОВ та вести діяльність, мати юриста і бухгалтера, отримувати роялті з виплатою 19,5%, декларувати свої щорічні доходи та не писати в договорі одну суму для податків, а на руки отримувати іншу.

"І ось саме тоді всі мітинги, вимоги, робота через легальних організаторів концертів (а не тих, хто шукає "дружні" ФОП під 5% і проводить раптом гастрольну діяльність, коли це прямо заборонено податковим кодексом, уявляєте, треба шанувати і цей документ теж). Шкода тих, хто вів і веде свій бізнес в розрізі правових норм, які не каламутили з квитками нічого і не придумував контракти під проведення одних подій, що під КВЕД їх ФОП підходять, а насправді подія про інше. А як раділи, що обдурили державу, пам'ятаєте? Тепер є обмеження з проведення концертів (не заборони, а ОБМЕЖЕННЯ), яких слід дотримуватися, але знову одним все ОК, а іншим - незрозуміло (або конкретно за скільки грошей незрозуміло?). Сумно все це дивитися, розуміючи що проблема в більшому - коли РОКАМИ сама сфера шоубізнесу не напружувалася все вести/будувати як потрібно, але коли кишеня схудла - прийшла до держави, мовляв, зроби щось. Висновків не буде, всі і так все знають. Шкода тих, хто грав за правилами весь цей час", - підсумувала юристка.

О ТЕХ, КОГО НЕ СЛЫШАТ (много текста, ленивые могут не читать) О государстве, его помощи, о том что есть права,...

Geplaatst door Юлия Иськова op Donderdag 3 september 2020

Нагадаємо, раніше Знай.ua писав, що Оля Полякова виставила ультиматум владі.

Також співачка під час ефіру на радіо гучно висловилася про заборону концертної діяльності.