"Я не збираюся дожити до старості. Що далі - мені не важливо. Коли тобі сімдесят - це нудно", - так вважав лідер культового гурту Queen Фредді Мерк'юрі, людина, яка мимоволі змінюючи себе, впливала на життя інших. Музиканта не стало 24 листопада 1991 року, практично доба минула з того часу, як весь світ дізнався: улюбленець мільйонів хворий на СНІД, йому залишилось недовго.

Фредді Мерк'юрі: Queen – не гурт, це стиль життя

Тоді, коли Фредді прийшов на студію в Уемблі, щоб почати роботу над відео до свого синглу "I am Going Slightly Mad", знімальна група була шокована – від м'язистого красеня нічого не лишилося, від нагадував привида, одяг висів, обличчя вкрилося плямами.

Популярні новини зараз
Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Колишній герой вечірок та любитель спиртного випадково обмовився: йому залишалося жити дев'ять місяців. Але слово "СНІД" вслух ніхто не казав, натякали на "проблему з коліном". Музиканти все розуміли, домовилися не говорити фанатам, поки їх лідер сам того не захоче.

Зйомки тривали три дні. І хоча з приводу нездужання Фредді більше нічого офіційно не говорилося, деякі з присутніх знали, що справа не в коліні:

"Багато хто з моїх друзів померли від СНІДу. Незадовго до смерті вони виглядали дуже схоже, було боляче дивитися. Вся ця історія з коліном була шита білими нитками. В одній сцені він вставав на коліна. Цього не зробити з хворим коліном", - згадували очевидці.

П'ять років Фредді жив з думкою, що скоро помре. Заявив про це публічно він тільки за добу до смерті. Переконавшись, що у нього СНІД, став дуже обережним і поділився цією страшною таємницею з деякими найближчими друзями.

"Це було особистою справою Фредді. Інстинктивно ми знали - щось відбувається, але про це не говорилося. Він жив з цим дуже довго і сказав нам, коли йому залишалося всього кілька місяців", - зазначав Брайан, його колега по цеху, а Мей і Тейлор перервали мовчання, виступивши в ранковій телевізійній програмі:

"Фредді прийняв рішення сказати про свою хворобу. Було б дуже легко змінити посмертний діагноз на пневмонію, і Фредді знав це. Але все ж він сказав: "Я повинен зробити це. Тут нема чого соромитися, тут немає ганьби".

Загалом Мерк'юрі був складною особистістю і міг ставити в глухий кут навіть близьких йому людей, схожий на діамант з безліччю граней. Поза сценою він міг бути таким же драйвовим, як і на сцені, але міг бути тихим і сором'язливим.

Ці два стани формували особистість. Пильну, але інколи занадто емоційну. Шість днів після видання "Богемної рапсодії" цей сингл, який увічнив місце в сфері рок-музики, злетів на вищий щабель популярності. Платівка вийшла в рекордно короткі терміни.

Навіть балансуючи на межі життя і смерті, Мерк'юрі продовжував залишатися найбільшим шоуменом. За місяць до його смерті вийшла одна з найсильніших пісень групи – "The Show Must Go On", слова якої, запитуючи про сенс життя, були сповнені надії.

Друзі захоплювалися завзятістю, з якою Фредді боровся з хворобою. Але думки з приводу його поведінки були неоднозначні. Деякі вважали, що він злякався, приховуючи діагноз, він вважав це чимось на зразок ганьби, як і те, що він був геєм.

"З огляду на чутки, що гуляють в пресі останні два тижні, я хочу підтвердити: аналіз моєї крові на ВІЛ виявився позитивним. У мене СНІД. Я вважав за потрібне тримати цю інформацію в секреті, щоб зберегти спокій рідних і близьких. Однак настав час повідомити правду моїм друзям і шанувальникам у всьому світі. Я сподіваюся, що кожен приєднається до боротьби з цією жахливою хворобою", - сказав він і буквально через добу о 19:00 легендарний артист помер. Перед смертю співак навіть написав сценарій власного похорону.

На могилі генія досі видно епітафія: "Фредді Мерк'юрі. Той, хто любив життя. Той, хто співав пісні". Останній куплет пісні "Mother love" доспівав Брайан Мей. У такому вигляді вона увійшла в альбом "Made in Heaven" групи Queen, випущеному в 1995 році.

Поховали його згідно із обрядом зороастризму - релігії, яку сповідували його батьки. За заповітом Фредді, тільки любов всього його життя, Мері Остін, знає, де його могила.

Дивіться: Queen, найкраще

Нагадаємо, Барських хотів перевтілитися на Мерк'юрі, але викликав тільки жарти у свій бік. Як повідомляв "Знай.ua", оприлюднено останні фото знаменитостей незадовго до смерті. Також "Знай.ua", померла Монсеррат Кабальє.