21 вересня світ відзначав Міжнародний день миру. Символічно, що саме в цей день у Києві, у кінотеатрі "Жовтень", відбувся закритий показ нової кінострічки Зази Буадзе "Мати Апостолів" (Mother of Apostles), в якій зіграли Наталія Половинка, Богдан Бенюк та Олександр Пожарський.

Це військова драма про важку долю матерів, діти яких власним життям захищають кордони країни від ворогів, про весь біль та страждання жінок, про те, на що спроможна мати заради спасіння власного сина. Сюжет стрічки збудований навколо подій, що трапилися у 2014 році на сході України, повідомляє Знай.ua.

Афіша кінострічки
Афіша кінострічки

Чому символічно? Тому що драма висвітлює жах війни через історію головної героїні - матері, яка у пошуках сина на сході побачить те, про що не розповідають. Вона пройде крізь пекло, погрози та ворожу ненависть. Війна руйнує все навколо, люди гинуть вже сьомий рік.

"Щоб поставити крапку у війні – за стіл переговорів мають сісти матері", - вважає Світлана Долеско, генеральна директорка Центру Української Культури та Мистецтва.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вона зізналася, що виплакала душу під час перегляду драми.

Ось що вона написала на сторінці у Facebook про фільм, який варто подивитися кожному:

"Ті (матері - ред.), які змолоду посивіли, згорювалися. Ті, які вже навіть не плачуть на могилах своїх дітей. Ті, які не дочекалися невісток у домі. Ті, які вже не будуть нянчити онучат... І ті, для яких онуки та невістки стали єдиними дітьми навіки. Ті, які з Богом говорять частіше, ніж з людьми. Ті, які своїй дитині покажуть батька лише на фотографії...

За стіл мирних переговорів мають сідати матері, бо військові втрати – це не статистика звань, посад чи статі. Це вони, матері, а не ви, політики, носили під серцем те дитя, яке сьогодні на лінії вогню! Це вони не спали вночі, коли лізли перші зубки. Це не ви плакали від щастя на святі Першого вересня у свого синочка та тихцем втирали сльози на його випускному. Це не ви проводжали їх на війну. Не ви молите Бога про їх життя. Не ви, шановні політики!

Ні! Ваші діти з вами, живі та здорові. А на війні – особовий склад, мирні жителі, добровольці тощо... Але ці втрати – не статистика! Бо вони – діти! І десь там, а не в кабінеті на Банковій, сивіє молода мама...

"Мати Апостолів" – фільм про те, що материнські сльози однаково гіркі по обидва боки лінії розмежування... "Мати Апостолів" – це не вигадана історія. Це правда, яка поруч, якої дуже багато. Це горе, страждання та біль, який потрібно припинити. Матері! Лише матері з обох боків мають право на переговори. Заради миру, заради свої дітей, заради майбутнього. Дивитися всім. Дякую, режисеру, продюсеру, оператору, сценаристу, акторам!".

Закритий показ драми "Мати Апостолів"
Закритий показ драми "Мати Апостолів"

Олександр Пожарський, Наталія Половинка та Заза Буадзе
Олександр Пожарський, Наталія Половинка та Заза Буадзе

Богдан Бенюк
Богдан Бенюк

Закритий показ стрічки влаштували "Спілка жінок України", Фонд Девіда Лінча у Східній Європі та Студія Золоте Руно.

Також на заході повідомили про створення громадської організації "Міжнародний Парламент Матерів" (International Parliament of Mothers), основна мета якої - підтримка матерів та адвокація їх інтересів у всьому світі.

За словами президентки "Спілки жінок України" Леокадії Герасименко, участь жінок у мирних перемовинах за права людини і мир суттєво сприяє зміцненню політики миротворення.

Леокадії Герасименко з колегами зі "Спілки жінок України"
Леокадії Герасименко з колегами зі "Спілки жінок України"

Дмитро Овечкін, засновник Студії Золоте Руно та СЕО Фонда Девіда Лінча у Східній Європі, повідомив, що "Мати Апостолів" вже у грудні 2020 року можна буде побачити у всіх кінотеатрах країни.

Крім того, на показ стрічки завітали представники дипломатичного корпусу та міністерств України, керівники громадських жіночих організацій, конфесій та діаспор Вірменії, Грузії, Молдови, Сирії, Польщі, Ізраїлю, В’єтнаму, Індії, Палестини, Кіпру, Греції, кримських татар, Ліги мусульманських жінок.

Декорації збитого літака для фільму
Декорації збитого літака для фільму

Про фільм

Головна героїня, Софія Кулик (Наталія Половинка), дізнається про те, що транспортний літак з гуманітарним вантажем був збитий на Донбасі ворожою ракетою. Її син - командир екіпажу того літака. Що з ним сталося - невідомо. Чи загинув він, чи потрапив у полон? Мати у розпачі! Заради спасіння сина вона вирушить у небезпечну подорож на схід. Жінка й не здогадується, на що спроможна, як змінить її ця жахлива поїздка, яка перетворить її зі звичайної людини на велику Матір. Вона своїм безмірним материнським серцем і любов’ю здатна не тільки рятувати рідного сина, а й його побратимів і навіть пропащі душі ворогів.

Фото зі зйомок "Мати Апостолів"
Фото зі зйомок "Мати Апостолів"

"Фільм дуже вразив усіх. Дві години - як кілька хвилин. Важко описати емоції глядачів... Сльози, подяка... без слів... Після фільму глядачі змогли розділити свої емоції з режисером та акторами фільму. Дякую всім, хто допоміг провести захід, та всім, хто прийшов і спеціально приїхав з Вінниці та усієї України", - поділився Дмитро Овечкін.

Як зазначили творці стрічки, "Мати Апостолів" орієнтована не тільки на Україну, де зараз ведеться україно-російська війна, а й на інші країни, які в той чи інший час теж зазнали воєнних лихоліть.

Українська прем'єра фільму відбудеться 3 грудня.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кулінарний експерт Євген Клопотенко розповів про страву, яка об'єднує всіх українців.

Також читайте, чому драма "Черкаси" сподвигла Євгена Тєрєхова на одкровення про анексію Криму.

Раніше Знай.uа відвідав прем'єру української комедії "Наші котики" про початок війни на сході України. Читайте, чому це кіно варто подивитися українському глядачеві.

Також читайте, що розповідали автори стрічки на пресконференції з нагоди прем'єри "Наші котики".